Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stäng inte dörren.

Annons
Den kände och erkände barnläkaren och professorn Hugo Lagercrantz lade på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt ut texten om privat sjukvård i tisdags. Han menar sig nu ha sett fördelarna med vård i privat regi. Vidare motsätter han sig den stopplag som regeringen med stödpartier har drivit igenom. \"Jag har blivit omvänd\" som han själv skriver.
Debatten om privat sjukvård är tyvärr väldigt infekterad i Sverige. Det är därför glädjande att det nu kommer fram läkare, som jobbar inom landstinget, som pekar på bristerna inom denna mastodontorganisation. Och som visar på fördelarna med alternativa former för att bedriva vård. Forskningen vid universitetssjukhusen där stora delar av den svenska medicinforskningen sker bör fredas enligt Lagercrantz. Det är en rimlig invändning han framför när han konstaterar att en forskare knuten till ett läkemedelsföretag kanske inte alltid agerar fritt och opartiskt. Danderyds sjukhus framhålls här som ett bra exempel. Forskning och utveckling bedrivs i offentlig regi, medan privata entreprenörer får driva till exempel förlossningsklinker och ortopedmottagningar.
Hugo Lagercrantz långa erfarenhet från arbete inom den svenska vården kan knappast viftas bort som politisk propaganda från borgerliga politiker. Något som kritiker annars tenderar att göra när frågan kommer på tal. Han lägger fram exempel på privata sjukhus i USA där vård och utrustning såväl som lokaler är betydligt mer moderna och utvecklade än de svenska landstingens sjukhus. Detta utan att det är sjukhus som bara tar emot rika människor som köper sig den bästa vård som finns att erbjuda.
De flesta medborgare och politiker i Sverige är överens om att sjukvården ska finansieras gemensamt genom skattsedeln. Men vem som driver, och hur de driver sjukhusen borde för de flesta vara egalt. Detta så länge vården lever upp till våra högt ställda krav på kvalitet. I ett läge där alltfler kvalificerad och okvalificerade jobb inom till exempel tillverkningsindustrin flyttas till länder där löner och skatter är lägre, blir det än viktigare att inte stänga dörren för en sektor som kan växa och generera många nya jobb. Något det svenska samhället är i skriande behov utav.

Mer läsning

Annons