Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärk Sveriges beredskap

Annons
Även om det just nu tycks osannolikt att Sverige skulle drabbas av den sjuka typ av terrordåd, som igår hemsökte Londonborna, så är det viktigt att diskutera hur vi bättre kan förbättra vår beredskap. Vi kan, tyvärr, inte utgå ifrån att vi för all framtid kommer att vara förskonade från den globala terrorismen.

Det är lätt att omedelbart börja ropa på hårdare tag och ökade möjligheter för polisen att bugga och avlyssna. Men det är viktigt att iaktta försiktighet i sådana här fall, har vi väl förlänat ökade befogenheter till säkerhetspolisen och underrättelsetjänsten är det svårt att ta dem tillbaka. Därför måste vi fundera igenom var gränsen går för vilka möjligheter att övervaka oss som vi lämnar över till de myndigheter som jobbar med kontraterrorism. Förenta staternas snabbt genomklubbade "Patriot Act" är ett exempel på en lag som aldrig borde ha kommit till. Åtminstone inte i dess nuvarande form. Den är ytterst integritetskränkande och frågan är om den är ens är speciellt verkningsfull. Och i London har man världens mest sofistikerade kameraövervakningssystem, trots detta gick katastrofen inte att undvika. Kanske kan gärningsmännen identifieras med hjälp av systemet, men skadan är tyvärr redan skedd.

En åtgärd som dock snarast borde genomföras är att tillåta samarbete mellan polis och militär i brottsbekämpningen. I Sverige har polisen och militären formellt ett våldsmonopol. Mellan de båda går vattentäta skott sedan de tragiska händelserna i Ådalen 1931 då militären öppnade eld mot demonstranter i vårt län. Händelserna ledde fram till en lag som klargjorde att militära resurser inte får användas i brottsbekämpningen. Bestämmelserna har överlevt sig själva, något som blivit mycket tydligt under senare år. New York 2001, Madrid 2004 och London 2005 gör att vi måste omvärdera Ådalen 1931. Självklart måste det vara tydlig reglerat i lag vilka befogenheter militären skall förfoga över, vilka som har befälsrätt och dylikt. Men att inte att ha möjlighet att utnyttja militärens resurser är ett enormt slöseri med både pengar och kompetens.

Dessutom bör stats- och utrikesministern verka för att EU gör ännu mer för att utbyte underrättelsematerial och för tätare kontakter mellan medlemsländernas poliskårer. Där hade den föreslagna EU-konstitutionen kunnat fungera konstruktivt, förhoppningsvis kommer liknande förslag snabbt att lyftas ur konstitutionen och genomföras även om vi får leva med Nice-fördraget ytterligare ett antal år framöver.

"det är viktigt att iaktta försiktighet

Mer läsning

Annons