Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten måste ha en nyckelroll

/

Annons

Efter åtta år med borgerligt styre har den bostadsbrist som då fanns i storstäderna spritt sig över landet. Behovet av ett upprustat miljonprogram är större än någonsin. Problemen att få bostad blir ännu större för den som tjänar lite eller inget.

De gynnas inte av att många, på en bostadsmarknad som sett ut att bara gå uppåt, har tagit chansen att investera i fina dyra lägenheter. Dessa gynnas av diverse regler som samtidigt missgynnar hyresgästen. Ve oss om bubblan brister!

Den kommunala bostadsdebatt som i går arrangerades av Hyresgästföreningen i en barack vid Vängåvan, hade den obestridliga fördelen att man i försöket att se det lokala ändå inte väjde för det nationella.

Det är svårt att se någon annan väg att snabbt bygga nytt – för gamla och unga – än att gå på förslaget om investeringsstöd för byggande av smålägenheter, som sossarna nu föreslår.

Den som tvivlar kan erinra sig hur det hösten 2006 byggdes byggplattor till mängder av hus innan de borgerliga hade lyckats ta bort stödet, varpå byggandet dök igen.

När de borgerliga nu berömmer sig av att bygget på Norra Kajen sent omsider kommit i gång, så handlar det åter om att få del av bidrag, denna gång till serviceboenden.

Staten har en naturlig roll i byggandet även om Moderaterna inte vill förstå det.

Fast sant är att Moderaterna i alla fall kan ändra sig. 2010 gick (M) till val på att sälja Mitthem. Då skulle avkastningen på kapitalet räcka till många populära reformer som de hoppades skulle vinna väljare. Nu vann de borgerliga inga röster på förslaget. Snarare tvärtom.

Så nu har man en ny taktik – som också slår mot hyresgästerna. För att få ihop en budget som inte ska skrämma väljare, säger sig de borgerliga i stället vilja ta ut 76 miljoner ur de kommunala bolagen under mandatperioden. Pengar som inte finns.

Om pengarna hade funnits kan man ändå fråga sig hur populärt förslaget blir bland Mitthems hyresgäster, som ser upprustningsbehoven. Det är upprustningar som kommer att ge stora hyreshöjningar om inte Mitthem har pengar i bolaget att investera med.

Det var en instruktiv debatt. Svante Säwén

Mer läsning

Annons