Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Status quo hotar jobben

Annons
Om de små svenska företagen inte törs anställa nya medarbetare var skall då de nya jobben komma? I vart fall inte i storindustrin där snart sagt varje nyinvestering handlar om att tillverka mer med färre antal anställda. I bästa fall alltså, i sämsta fall väljer industrins jättar att flytta utomlands av kostnadsskäl. Ta skogs- och massaproducenterna efter Norrlandskusten. Fabrikerna ligger synbarligen orubbliga av historiska skäl, nära råvaran och nära havet som gammal transportled. Därmed inte sagt att detta för tid och evighet är ett faktum. I dagens globala samhälle är inte transporterna av mer eller mindre förädlade råvaror det som avgör var produktionen och därmed arbetstillfällena skall finnas. Ytterst handlar det om totalkostnad per varje producerad och efterfrågad vara. Och med minskad lönsamhet kan flytten till ett annat land vara ett alternativ.
Vi såg att vänsterpartiets recept på fler jobb nu är kraftigt höjda skatter och satsningar på den offentliga sektorn. Problemet är att både skatter och offentliga tjänster betalas av oss alla. Det med de mervärden som skapas i den privata sektorn. Och den förutsättningen bygger ju liksom på att det finns något att hämta.
Därför är det utomordentligt oroande att en undersökning från Företagarna visar att små företag inte tror sig klara att rehabilitera anställda som är långtidssjuka. Det blir i stället allt vanligare att sjukskrivna drabbas av uppsägning. Den företagare som inte säger upp en anställd straffas nämligen av regeln om medfinansiering, alltså att företaget skall stå för en del av sjukskrivningskostnaden.
Alldeles bortsett från att detta leder till att de sjukskrivnas chanser att komma tillbaka till ett jobb blir minimala, leder samma faktorer obönhörligt till stora risker för färre nyanställningar i små företag. Sätt er själva in i situationen att ni har en liten rörelse som fungerar bra och ger hygglig lönsamhet med kanske tre eller fyra anställda. Företaget skulle visserligen mycket kunna expandera, men moroten för en utvidgning har blivit allt mindre, samtidigt som riskerna ökat.
"Stolt men inte nöjd" har en tid varit socialdemokratins slogan. Något modifierat kan detta förvandlas till ett "stolt och nöjd". Och om allt fler småföretagare nöjer sig med detta status quo ligger vi riktigt illa till. Anspråkslösa företagare producerar och säljer inte mer. Småföretagare som sitter tillfreds i båten med vad de redan har skapat kommer inte att satsa och utöka antalet anställda.

"Vanligare att sjukskrivna drabbas

Mer läsning

Annons