Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Löfven blir bra som statsminister

/

Annons

Det drar ihop sig. Valet är nära och de borgerliga närmar sig i opinionsundersökningarna. Dessa mätningar är förmodligen rätt trovärdiga. Lika sant är att de borgerliga knappast kommer i kapp de rödgröna. Men vi är ändå i ett läge där alla knep är tillåtna.

Det fulaste knepet är personpåhopp.

Nu är det Stefan Löfven som ska kölhalas. Han är oerfaren i debatter och han blir arg när han ska stå på en pall. Föga statsmannalikt.

Det är i alla fall den bild som samfällt sprids på de borgerliga ledarsidorna och i borgerliga blad som Expressen, lika partisk i valrörelsen som någonsin.

DN kommer inte långt efter. Men i går kom man faktiskt med en nyhet som inte jag kände till. Vi vet att sossarna regelmässigt tappar i valrörelsen. Med nio partier som ges utrymme blir det svårare för de stora.

DN visar nu att Socialdemokraterna och Centern ökat under den sista veckan de tre senaste valen.

Men det är alltså ett tätt lopp. Och då ligger personangreppen nära.

I helgen hölls två stora dueller mellan Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M). Fredagens i Sveriges Radio blev väldigt intensiv genom en duellform där bara ämnet var givet. Tempot var högt och den som är politisk nörd uppskattar intensiteten från båda håll. Fast inte tyckte jag att Reinfeldt framstod som speciellt statsmannalik där.

Kanske det var därför han hade en helt annan attityd i söndagens SVT-duell.

I den duellen fanns en sakligare ton, som inte är speciellt kul att lyssna till, men som sannolikt får fler att sitta kvar lite längre. Folk har svårt att stå ut med det som låter som gräl.

Sen är det förstås upp till var och en, om man föredrar en yrkespolitiker som Reinfeldt eller en svensk arbetare som Löfven som statsminister. Politiken måste få avgöra, men jag gillar tanken att Sverige är ett land där också arbetare kan nå högsta toppen på egna meriter.

Mer läsning

Annons