Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmsfixering i vinstdebatten

/
  • Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt påstår att han inte vill begränsa valfriheten.

Under onsdagen anordnades riksdagsdebatt om valfrihet och vinster i välfärden. Det var en debatt som illustrerade det oklara läge som har uppstått efter höstens uppgörelse om vinster i välfärden.

Annons

Hur blir det egentligen med valfriheten efter att utredningsmaskineriet har fått tugga klart? Frågan är tillräckligt svår att besvara att de rödgröna ännu kan låta som om ambitionen att kraftigt begränsa privata aktörers möjligheter att gå med vinst inte kommer att få några större konsekvenser. Åtminstone inga negativa konsekvenser.

Till och med Jonas Sjöstedt försäkrade med emfas att det inte finns något parti som vill begränsa själva valfriheten. Agerandet för tankarna tillbaka till den gamle Centerledaren Gunnar Hedlund, som en gång ombads att sammanfatta sitt partis politik. Centerpartiet var ett parti som var för allt som var bra och mot allt som var dåligt, menade Hedlund.

Men då som nu handlar politik om att göra avvägningar i en verklighet som är full av nyanser och målkonflikter. Det kommer att få konsekvenser för elevernas möjligheter att välja skola om ett kommunalt veto införs. På samma sätt som det kommer att få konsekvenser när det inte längre kommer att vara obligatoriskt med valfrihetssystem inom primärvården. Många människor som i dag har makten att välja kommer att berövas den makten. En regering som inte ens vill låtsas om att detta dilemma finns har förmodligen små utsikter att kunna hantera det på ett ansvarsfullt sätt.

Centerpartiets riksdagsledamot från Västernorrland, Emil Källström, gjorde debatten en stor tjänst genom att vidga perspektivet bortom storstädernas verklighet. Källström påminde om att det i en tredjedel av Sveriges kommuner inte finns några privata skolor och att det endast är hälften av landets kommuner som har infört LOV inom hemtjänsten. Således är det i stora delar av landet snarast bristen på valfrihet som är det verkliga problemet. Vidare konstaterade Källström att Erikslund i Ånge i dag skulle sakna skola helt om inte ett privat aktiebolag hade tagit upp kampen mot den röda kommunledningen.

Hur Jonas Sjöstedt, som kallar sig Norrlandsvän, så totalt kan blunda för dessa aspekter är svårbegripligt. Vänsterledarens Stockholmscentrering i vinstdebatten klär honom dåligt.

Mer läsning

Annons