Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa beskjutningen

Annons
Fredsprocessen i Mellanöstern är inne i ett känsligt läge just nu. Israel planerar ett tillbakadragande från Gazaremsan, något som är nödvändigt för att processen skall kunna fortgå.
Just nu ser det dock mörkt ut. Hamas har de senaste dagarna intensifierat sina attacker mot bosättarna. Det är uppenbart att Hamas vill få det att framstå som att bosättarna flyr de ockuperade områdena, istället för att Israel får äran för att frivilligt dra dem tillbaka. Att det framstår som att bosättarna flyr har givetvis israelerna något intresse av. Det skulle bara förstärka Hamas terroraktioner och ge dem argument för att deras hårdfört militanta linje fungerar.
Därför är det av avgörande vikt att palestiniernas ledare Mahmoud Abbas förmår att sätta stopp för Hamas och andra militanta gruppers raket- och granatbeskjutningar av de judiska bosättningarna, annars riskerar hela fredsprocessen att återigen gå i spillo. Något som vore förödande i ett läge där Israel faktiskt är beredda att lämna tillbaka ockuperad mark.

Mer läsning

Annons