Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storhetstiden är förbi

/

På tisdagen avtäcktes en byst i riksdagen föreställande den tidigare socialdemokratiska partiledaren och statsministern Göran Persson. En hedersbetygelse som endast tilldelas statsministrar som har suttit på posten i över tio år.

Annons

Bronsbysten är mer än ett monument över Socialdemokraternas sista patriark. Den tjänar också som en påminnelse om att tiden då Socialdemokraterna kunde räkna med att inneha statsministerposten i över tio år är förbi. Även om många socialdemokrater fortfarande drömmer sig tillbaka till perioden av oavbrutet maktinnehav.  

Men Göran Persson tycks inte vilja inse att S glansdagar är förbi. Han menar att det var ett misstag av föregående S-ledaren Mona Sahlin att gå till val med Miljöpartiet 2010, och att detsamma gäller i dag (Expressen, 6/12).

Förvisso vore en S-regering att föredra i dagsläget framför statsminister Stefan Löfvens (S) rödgröna. Men Socialdemokraterna kan inte längre regera som partiet gjorde förr, då man hade stöd av ett eller två partier i riksdagen som ibland fick inflytande men definitivt förblev utan ministerposter. Partiet har inte det väljarstöd som krävs för att kunna bilda regering på egen hand.

I valet 2006 röstade 35 procent av väljarkåren på S. Det sågs som ett dåligt valresultat, en anomali. Närmare 40 procent borde ha röstat på partiet, tyckte man. Fyra år senare nådde S inte ens upp till 31 procent, och gjorde därmed sitt sämsta val sedan den allmänna rösträtten infördes.

2014 skulle partiet få sin revansch. Då skulle det bli annorlunda. Inför valet sade Socialdemokraternas valgeneral Jan Larsson att partiet siktade på 35 procent eller mer. Det är en mycket ambitiös målsättning även om det kan låta lite historiskt, sade Larsson (DN, 2/12 2013).  

Och historiskt var precis vad det var: ett valresultat där S får 35 procent av rösterna tillhör numera historien. Socialdemokraterna vann förvisso regeringsmakten, men i höstens val fick partiet inte mer än 31 procent – en marginell förbättring jämfört med katastrofvalet 2010 då 30,7 procent röstade S.

Socialdemokraterna må fortfarande vara det största partiet i Sveriges riksdag men det är inte längre Partiet med stort P. Väljare är mer otrogna i dag, och de identifierar sig inte längre med ett enskilt parti i lika stor utsträckning som tidigare. Något som särskilt drabbar Socialdemokraterna.  

Att vara socialdemokrat har varit betydligt mer än att tillhöra ett parti: det har varit en livsstil och en religion. En som få bekänner sig till numera.

Socialdemokraterna behöver lägga historien bakom sig och inse att det numera bara är ett parti bland andra. Dessutom måste de ge upp tanken på att fler socialdemokratiska partiledare kommer att föräras en bronsstaty i riksdagens finrum.

Mer läsning

Annons