Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort larm

Annons
Vid sextiden i måndagskväll kom rapporter om ett nytt stort jordskalv ca 20 mil från Sumatras västkust. Skalvet mätte hela 8,7 på Richterskalan. Flera hundra människor förmodas vara döda och två svenskar misstänks i nuläget vara saknade på ön Nias. Det finns många yttre likheter med tsunamikatastrofen i julhelgen, med den stora skillnaden att ingen stor flodvåg drabbat turisttäta områden. Den här gången, också mitt under en storhelg, var den svenska beredskapen betydligt bättre än sist. Mindre än en timme efter det inträffade hade åtgärder vidtagits och evakueringar av svenska turister hade inletts, men avbröts senare då det blev tydligt att ingen flodvåg verkade sprida sig.

Regeringen och Utrikesdepartementet verkar vara lite stolta över sitt agerande den här gången. Över hur snabbt man kom igång, hur mycket som gjordes och hur förutseende man var. Gott så, men det är ju så här det skall fungera. Räddningstjänsten klappar sig inte för bröstet varje gång de åker ut på ett stort larm som sedan inte visar sig kräva någon större insats. Det är deras jobb att hantera dylika situationer, liksom det är regeringens, UD:s och andra berörda instansers jobb att hantera stora katastrofer där svenskar är inblandade.

\"Det är ju så här det skall fungera\"Men statsministern är säkert nöjd över att fokus nu kanske flyttas från dåliga opinionssiffror, doktorshattar och det katastrofala hanterandet av den förra flodvågskatastrofen. Men det här ger oss ännu en anledning att åter granska hur dåligt det verkligen fungerade förra gången katastrofen överraskade oss. I och för sig var omfattningen av katastrofen betydligt större i julhelgen, men med ett snabbare agerande hade man då kunnat undvika mycket psykiskt såväl som fysiskt lidande för drabbade och anhöriga.

Man kan också fråga sig hur mycket vi egentligen har lärt oss. Uppenbart är att vi nu har en relativt god beredskap för att hantera ännu en flodvågskatastrof, men vad händer när någon okänd, stor katastrof inträffar? Förra veckans attack mot en rysk diplomatregistrerad bil på svensk mark visar med all önskvärd tydlighet att vi här i Sverige inte är immuna mot terroristattacker, om nu någon trott det. Så var och i vilken form nästa katastrof för det blir alltid en nästa, frågan är bara när kommer att slå till vet vi inte, men kommer regeringen då att kunna hantera den på ett anständigt sätt?

Mer läsning

Annons