Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall behöver majoritetsstyre

/

Annons

Det är inte lätt att ordna politiska debatter. Ett exempel från Radio Västernorrlands debatt med politiker från Sundsvall på måndagen åskådliggör detta.

Ställer man till exempel enkla frågor som: vill ni bygga hyresrätter i Sundsvall så säger alla tio partier ja. Utan följdfrågor blir det faktiskt lite pinsamt.

För det är ju för det första så att byggandet nära nog slog tvärstopp i Sverige när de borgerliga som i riket tog över 2006 avskaffade allt investeringsstöd. Sen dess har därtill flera förändringar gjorts som ytterligare missgynnat hyresgästerna i förhållande till andra boendeformer.

Då – 2006 – var bostadsbrist något som bara fanns i storstäderna. Det är först nu, sen bostadsbristen slår över stora delar av landet som byggandet kommit i gång i någon mån.

I Sundsvall däremot står det fortfarande stilla på bostadssidan. Att de borgerliga lyckas ta ett första spadtag några veckor före valet förändrar inte detta faktum.

Här är ansvaret dessutom tydligt. De borgerliga valde ideologi före praktiska lösningar när man sa nej till att få igång byggandet på Norra Kajen redan för ett par år sen. Socialdemokraterna däremot, gjorde tvärtom. De sa ja till ägarlägenheter som man egentligen är tveksamma till, för att få något att hända.

Det blågröna minoritetsstyret har helt enkelt inneburit ett stillastående som självklart varit dåligt för Sundsvall.

Men det är värre än så. De blågröna har utöver att de valt att behålla sina taburetter trots att det inneburit stillastående, visat sig beredda att regera i minoritet trots att det gett de främlingsräddas parti, neofascistiska SD, utslagsröst.

Därför är det avgörande att detta inte upprepas.

Det enklaste, och som jag ser det troligaste, är att Sundsvallsborna efter den senaste mandatperiodens kaos åter vänder sig till Socialdemokraterna som bör ha god chans att få majoritet i samverkan med Vänsterpartiet.

Men väljarnas dom får vi förstås svar på först när valresultatet är klart. Ändå måste Sundsvall styras. Med mer än styrfart.

Därför måste för det första alla seriösa politiker se till att vi efter valet får ett majoritetsstyre som utesluter de främlingsfientliga i SD från allt inflytande.

För att uppnå detta måste övriga partier visa kompromissvilja. På det kommunala planet finns det många frågor som man kan enas om.

Det här är ju något som totalt har saknats trots att minoritetsstyret i sig borde tala för kompromissvilja.

Här har man – de borde skämmas – i stället suttit kvar trots att de styrande förlorat budgetomröstningen. När man enats över blockgränsen om skolnedläggningar har man sen godkänt att en friskola uppstår på samma plats. Det är konstigt i sak och motsatsen till den kompromissvilja som hade behövts.

Märk väl: mitt råd om kompromissvilja gäller även Socialdemokraterna om man vinner valet lokalt.

Det finns stora hinder för detta. Ilskan över det nuvarande styrets arrogans är stor. Jag ser dock Peder Björk som en garant för en lyssnande socialdemokrati.

Slutligen. När medier diskuterar kommunpolitik är det ofta som om rikspolitiken inte ska nämnas. Det är feltänkt. Sanningen är att Sundsvalls politiker – och medborgare – har mycket att vinna om Sverige också får en ny regering.

Mer läsning

Annons