Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall – långt ifrån en medelstad

/

Annons

Att stiga av tåget, kliva ut ur stationen och promenera genom centrala Sundsvall, är att möta något som är svårt att föreställa sig för den som kommer utifrån. Oberesta sydlänningar föreställer sig nog ofta norra Sverige som bara en massa skog, förutom glest utplacerade, brutalistiskt utformade betongstäder. Men genom gröna alléer, korsandes vackra torg och förbipasserandes glittrande fontäner, framträder en stad bortom mången långväga resenärs förväntningar – och bekräftar varför tidigare besökare talar så gott om staden.

"Stenstan är Sundsvalls hjärta av sten, men också ansiktet utåt", skriver Cecilia Träff i Sundsvalls Tidning (17/8). Hon medger att hon inte kände till så mycket om staden innan hennes studier här, men kom att imponeras. Nils Johan Tjärnlund, som är vetenskapsjournalist med rötterna i Sundsvall, har skrivit mycket om sin hemstad: "Varje hus är intressant. De har alla sin egen själ och personlighet. I dag är det svårt att bygga personliga hus."

Sundsvalls stadsbrand 1888, som är välbekant för Sundsvallsborna men inte för många andra, var Sveriges värsta brand av sin sort. En katastrof för staden på sin tid, men som Sundsvallsborna vände till framgång. I utställningen Staden som förvandlade sig på Sundsvalls museum, får man följa utvecklingen från en totalt nedbrunnen stad till Europas och världens nordligaste belägna stadskärna uppförd helt i sten för att förhindra ytterligare förödelse. I centrum erbjuder Turistbyrån tips och råd om vad man kan se och göra i Sundsvall, inklusive stadsvandringar, takvandringar, nöjes- och kulturutbud. Här finns massor att upptäcka för den som är nyfiken – även för Sundsvallsbor sedan gammalt.

"Personliga hus" skulle kunna utgöra något av ett ledmotiv för Sundsvall. Sundsvall är en unikt personlig stad med internationell dragningskraft. Samtidigt som många lokalpolitiker runtom i Sverige kämpar med att "sätta kommunen på kartan", sticker Sundsvall ut. Inte bara på kartan eller genom dyra skattesatsningar – utan i verkligheten. Sundsvalls utformning och rika historia, som fascinerar och lockar människor till sig, lyfter fram sig själv i all sin prakt.

Mer läsning

Annons