Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår balansgång i Indonesien

Annons
Ännu en bombattack på Bali med minst 19 dödsoffer visar att de indonesiska ansträngningarna för att bekämpa terrorismen inte räcker. Åter hörs krav från omvärlden, kanske allra ljudligast från Australien som förlorat ett 90-tal medborgare i de båda Bali-attentaten, på att Indonesien ska ta till hårdare tag mot terroristerna.
Efter den auktoritäre president Suhartos fall 1998 har Indonesien drabbats av flera bombdåd. Men det var först efter Baliattentatet 2002, då 202 personer miste livet, som Indonesien tycktes ta hotet från terrorismen på allvar. Regimen tog nu emot experthjälp från Australien och USA, nya lagar stiftades för att underlätta jakten på terrorister och antiterror-samarbetet med sydöstasiatiska grannstater ökade. Spaningsarbetet ledde till att flera av bombmännen, som tillhörde den islamistiska rörelsen Jemaah Islamiyah, kunde ställas inför rätta.
Användningen av självmordsbombare och sprängladdningsfynd från det senaste Balidådet har åter riktat polisens misstankar mot Jemaah Islamiyah, närmare bestämt mot två malaysier med koppling till organisationen. Enligt säkerhetsexperter är dock Jemaah Islamiyah numera en splittrad rörelse. De båda malaysierna uppges leda en terrorinriktad grupp, medan andra fraktioner sägs vilja uppnå målet om en islamisk stat i Sydostasien på fredlig väg.
Jemaah Islamiyah har terroristlistats av FN och det finns bevis för att medlemmar har haft samröre med terrornätverket al-Qaida. Jeemaah Islamiyahs diffusa karaktär och dess lösa struktur med förgreningar i hela regionen har försvårat terroristjakten för Indonesien och grannstaterna, även om över 200 misstänkta Jemaah Islamiyah-medlemmar har gripits.
Frustration över korruptionen bland makthavare och utbredd fattigdom efter Asienkrisen har tillsammans med svaga regimer efter Suhartos fall utgjort en grogrund för militanta islamistiska rörelser. Men stödet för dessa grupper är litet i världens största muslimska land. Det stora flertalet av Indonesiens 190 miljoner muslimer förespråkar av tradition en moderat tolkning av islam och vill att islam ska hållas utanför politiken.
Terrorbekämpningen utgör en svår balansgång för president Susilo Bambang Yudhoyono och hans regering i försöken att inte förarga muslimska intressen. Förbjuda Jemaah Islamiyah, som betyder \"islamisk gemenskap\", har de styrande inte velat. Det har också varit nödvändigt för regimen att hålla distans till den USA-ledda kampen mot terrorism. USA:s krig mot Afghanistan och Irak har lett till massprotester bland landets muslimer.
Att skärpa terrorlagstiftningen för att kunna kvarhålla misstänkta terrorister på obestämd tid, så som USA och flera andra länder har gjort, har heller inte varit aktuellt. Det skulle tas illa upp i den nyblivna indonesiska demokratin.

Mer läsning

Annons