Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svaret finns mellan naivitet och rädsla

/
  • Inrikesminister Anders Ygeman (S) presenterar regeringens åtgärder mot terrorbrott.

Att bekämpa terrorism handlar i första hand om att förebygga radikalisering, så att terrorbrott som alternativ inte ens existerar i människors tankevärld.

Annons

I andra hand bör siktet riktas mot att förhindra våldsbejakande extremism, exempelvis genom att hejda terrorresor och deltagande i träningsläger. Sist men inte minst behöver konkreta hot avvärjas, som när polisen stoppade den planerade attacken mot Jyllands-Posten 2010.

Annorlunda uttryckt måste terrorism förhindras, förebyggas och försvåras, som inrikesminister Anders Ygeman (S) skriver på DN Debatt, när han presenterar delar av Sveriges nya strategi mot terrorism (28/8). Bland annat föreslås att möjligheterna till elektronisk avlyssning utökas samt att insamlingar till terroristorganisationer och resor i syfte att begå terrorbrott kriminaliseras.

Tyvärr är initiativet nödvändigt. Förändringar i omvärlden innebär nya hotbilder, vilket kräver att regeringen flyttar fram sina positioner och visar att de tar situationen på allvar. Inte minst sedan Säpo meddelade att 250 till 300 personer från Sverige har rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorsekten IS. Människor som, om de återvänder, bokstavligt talat kan vara tickande bomber.

Däremot får inte ivern att bekämpa terrorism göra oss fartblinda. Rättssamhälles grundläggande princip om att alla är oskyldiga tills motsatsen är bevisad får inte rubbas.

Således är det uteslutet att utan rättegång neka svenska medborgare som misstänks ha stridit med terrororganisationer inresa till Sverige, vilket Ebba Busch Thor (KD) föreslog i somras. Inte heller bör man låta övervakning av enskilda, på grund av deras åsikter, expandera.

I stället måste regeringen hitta en balansgång, som varken låter naivitet eller rädsla ta överhanden.

Mer läsning

Annons