Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bäst hemma

Annons
Svensk välfärd utmålas inte sällan som världens bästa ett påstående som stundom möter kritik. För om detta med att ha ett arbete att gå till kan räknas in i begreppet välfärd, så är vi endast mästare på välfärd i det egna landet.
Välfärden är inte på topp när över 1 000 000 miljon män och kvinnor i arbetsför ålder saknar det vi kallar ett riktigt och alldeles vanligt jobb! Alla dessa svenskar är sjukskrivna, förtidspensionerade, arbetslösa, i olika program etcetera (de allra flesta ofrivilligt). Då är det mer än magstarkt att hävda att deras välfärd som en samlande benämning på människors levnadsförhållanden skulle vara särskilt god. Välfärden räcker heller inte till för de hundratusentals människor som väntar i olika vårdköer. Ändå är det svenska välfärdssystemet världens dyraste.
Man kan naturligtvis göra det enkelt och hävda att välfärd skall mätas i just ekonomiska termer och peka på att socialförsäkringssystemet ger alla som inte kan eller får yrkesarbeta en rimlig möjlighet att ha tak över huvudet, mat för dagen och kläder på kroppen. Men också detta argument för svensk förträffligt klingar falskt särskilt för de grupper, till exempel förtidspensionärerna, som skall klara sig på ungefär 60 procent av den lön de hade som förvärvsarbetande.
Är det något Sverige definitivt är världsbäst på så är det att beskatta sin befolkning även om uppfattningen om hur bra eller dålig denna topplacering är varierar. Skattebetalarnas förening konstaterar i vart fall att den svenske medelinkomsttagaren betalar 60 procent av sin inkomst i skatt. Föreningen räknar ofint nog in arbetsgivaravgiften (som ju heller inte är något annat än en dold skatt på arbete).
Men i dag kan vi ändå fira. Den 10 augusti är årets 222:a dag och ackumulerat har vi nu tjänat in den del av årsinkomsten som stat, kommuner och landsting skall ha. Under resten av året 144 dagar får vi \"behålla\" hela lönen, vackert så. Tre av fem kronor har betalats i skatt.
Problemet som kvarstår är att VM-titeln i beskattning är förkastlig. Vi har passerat en gräns som innebär att beskattningen blir kontraproduktiv och stryper den utveckling vi önskar: fler företag, fler jobb och därmed en breddad skattebas. Ett sådant uppsving kan komma, av allt att döma kommer det dock inte så länge dagens minoritetsregering härskar i Rosenbad med stöd av v och mp.


\"VM-titeln i beskattning är förkastlig


Mer läsning

Annons