Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige behöver en ny postlag

/
  • Postlagstiftningen är orättvis mot Postnord som utför posttjänster i hela Sverige som samhällsuppdrag. Konkurrenterna kan plocka russinen ur kakan och dela ut post där det är lönsamt.

Annons

Fram till 1993 hade Posten monopol på posttjänster i Sverige. Sen avreglerades marknaden och det finns idag flera konkurrenter. Men det är bara Posten – som nu bytt namn till Postnord – som har ansvar för att leverera samhällsservicen. För detta uppdrag får statligt ägda Postnord ingen ersättning från staten.

Nuvarande postlagstiftning är diskriminerande eftersom Postnord är det företag som är utpekat att ha ansvar för samhällsservicen. Det är Postnord som tillhandahåller posttjänster för alla i Sverige och är därmed det företag som måste göra jobbet där det är minst lönsamt.

Övriga företag på den avreglerade postmarknaden kan plocka russinen ur kakan och bara ta de jobb som är mest lönsamma.

Det som blir över blir Postnords ansvar. Det är till exempel bara Postnord som kör lantbrevbäring, för konkurrenterna är det helt enkelt inte lönsamt att köra så många mil för att leverera brev och paket.

Arbetsuppgifterna för Postnords anställda minskar inte, det är bara intäkterna som minskar. Om företaget trots detta ska vara lönsamt och leverera en vinst åt ägarna måste man spara någon annanstans.

Det blir alltså personalen som får det tuffare. Paket, stora försändelser och oadresserad reklam ökar (bland annat på grund av ökad näthandel).

Arbetsbördan för varje anställd minskar inte, det är bara intäkterna som minskar. Brevbärarnas distrikt blir större, terminalarbetarna anställs på deltid och vikarierna får korta och otrygga anställningar.

Samtidigt sker en förändring på åkerisidan. Där övergår allt fler transporter till underentreprenörer, en omställning som tenderar att bli mindre seriös och ha sämre anställningsvillkor ju längre bort från huvudmannen de kommer.

Det är ohållbart för staten att kombinera Postnords samhällsuppdrag med stora krav på avkastning.

Postanställdas fackförbund Seko kräver nu att PostNord tar ansvar för att bemanna arbetsplatserna så att de anställda kan utföra sitt arbete, att antalet otrygga anställningar minskar samt att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som utför arbete åt PostNord. Seko kräver av ansvariga politiker att det fattas beslut om en ny postlag som kan säkra en god postservice för hela landet.

Jag avslutar dessa ord med en vädjan att inte skälla på en sen brevbärare. Den som delar ut post vid 15.30 har förmodligen inte hunnit äta lunch än. Jag vet att alla anställda vill göra ett bra jobb. När förutsättningarna saknas blir vi trötta, stressade och känner att vi inte hinner utföra våra jobb på ett bra sätt.

Det är till exempel bara Postnord som kör lantbrevbäring, för konkurrenterna är det helt enkelt inte lönsamt att köra så många mil för att leverera paket.

Mer läsning

Annons