Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige borde överväga obligatorisk vaccinering

/

Var och en får bli salig på sin tro. Denna frihet garanteras både i den svenska grundlagen och i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Annons

Men den har naturligtvis gränser, som när ens föreställningar skadar andra. Ett exempel är den envisa vägran mot vaccin som nyligen skördade ännu ett barnaliv.

Vaccinationsmotståndet tog fart 1998, då läkaren Andrew Wakefield publicerade en forskningsrapport i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. Hans nya rön var sensationella. Han menade sig nämligen ha vetenskapliga bevis för att kombinationen av vissa vaccin orsakar autism.

Det verkar inte spela någon roll att Andrew Wakefield visade sig ha förvrängt sina data, och att hans teori var så felaktig att den inte bara drogs tillbaka utan även kostade honom läkartiteln i vad som kallats en av de största medicinska skandalerna någonsin. Inte heller verkar det spela någon roll att ingen seriös studie har funnit annat än att bieffekterna är få och små, och att den samlade läkarvetenskapen alltjämt rekommenderar vaccinering.

Av någon anledning litar somliga ändå hellre på illa underbyggda, alarmistiska mejl som forwardats av någon bekant. Och i dagarna dog alltså en sexårig katalansk pojke av difteri. Hans föräldrar hade avstått vaccination men säger nu att de känner sig lurade av antivaccinationsrörelsen, enligt den spanska versionen av nyhetssajten The Local.

Tack och lov hann den lille pojken inte smitta någon annan. På flera håll i världen, också här, har mässling de senaste åren börjat blossa upp allt oftare. I veckan bestämde sig den amerikanska delstaten Kalifornien därför för att pröva om vaccinering mot ett antal sjukdomar går att göra obligatorisk för samtliga barn, undantaget dem med nedsatt immunförsvar. Något liknande borde även Sverige överväga.

Det är helt enkelt oacceptabelt att människor insjuknar i, och till och med dör av, sjukdomar som vi har medel att förhindra, enbart på grund av somligas ogrundade olust inför vaccin.

Mer läsning

Annons