Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige ska inte gå med i Nato

/

Annons

En utredare, tillsatt av den borgerliga regeringen, föreslår nu svenskt Natomedlemskap. En opinionsmätning gjord under ubåtsjakten ger samtidigt stöd för svenskt Natomedlemskap.

Det har inte hänt tidigare, och undersökningen är svår att riktigt ta på allvar. Tidigare har opinionen för svenskt Natomedlemskap nämligen alltid minskat i orostider.

Det beror förmodligen på att många – på goda grunder – anser att ett Natomedlemskap snarare ökar än minskar risken för att Sverige dras in i stridshandlingar.

Möjligen kan det omvittnat dåliga tillståndet i det svenska försvaret leda till tanken att vi behöver andras – alltså Natos – hjälp. Men risken för att i onödan dras in i krig är en mer realistisk hållning.

Sara Norrevik, från den högerstyrda tankesmedjan Frivärld, ser i SvD regeringsförklaringen, där det slås fast att Sverige inte ska gå med i Nato, som ett steg tillbaka. Hon menar att man får gå tillbaka till 1996 för att finna något liknande. Då skrev S-regeringen: ”En kommande Natoutvidgning får inte leda till nya skiljelinjer i Europa.”

I sak överdriver hon. Inget tyder på att regeringen föreslår någon stor förändring av Sveriges relation till Nato. Fast det är bra att hon uppmärksammar 1996 års skrivning. För det S-regeringen fruktade då, är ju precis vad som hänt.

I stället för att dra Ryssland närmare oss har Natoutvidgningen skapat en skarpare gräns än tidigare. Det är dessutom en gräns som ligger betydligt närmare Ryssland än tidigare. Man behöver inte vara Einstein för att begripa att det ökat och ökar spänningarna mellan Ryssland och omvärlden.

Vår säkerhet minskar när denna spänning ökar. Ett svenskt Natomedlemskap skulle öka spänningen – i onödan – och skulle därmed minska Sveriges säkerhet. Därför ska Sverige inte gå med i Nato.

Mer läsning

Annons