Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraternas oförmåga att ta ansvar

/
  • SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson och den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt inför presskonferensen om hur de tänker rösta i budgeten.

Förhandsspekulationerna var många, det har talats om nyval och regeringskris ända sedan valet. Ändå var förvåningen stor hos många av de politiska kommentatorerna när Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson slutligen lämnade besked sent på tisdagseftermiddagen.

Annons

Efter att i 25 minuters direktsändning i alla större mediekanaler ha stått och oemotsagd ha sprutat ur sig ett brandtal om "den extrema invandringen i Sverige" kom han slutligen till saken och meddelade att SD kommer att verka för att fälla varje regering/budget som ger stöd för en ökad invandring, eller ge MP inflytande över migrationspolitiken. Därmed kommer SD att rösta för alliansbudgeten.

Om inte budgeten nu återremitteras till finansutskottet, och Löfven och hans regering får lite mer tid att lösa den ostadiga situationen.

Andra alternativ är regeringsombildning, eller i värsta fall nyval. Ett nyval som SD inte räds.

Samtidigt talar SD om ansvar, och det enda sättet de tycks känna till att ta ansvar är att minska invandringen, det som är lösningen på alla problem i SD:s värld. Att en regeringskris kan slå hårt på andra områden och skapa instabilitet på marknaden är något som SD inte vill ta ansvar för.

SD flyttar fram sina positioner, men det är tveksamt hur det kommer att gynna partiet framgent. Om den övriga oppositionen tar sitt förnuft tillfånga och sätter sig vid förhandlingsbordet med Löfven blir SD helt utan makt. Detta kan i och för sig påverka väljarna inför nästa val, men dit är det några år. Ett nyval, som SD verkar se som det bättre alternativet, är högst osäkert. De färskaste opinionsmätningarna visar att opinionen ser ut ungefär som vid valet.

Vad Mattias Karlsson helst vill är att Löfven ska lyfta luren och vilja förhandla. Det är det minst sannolika alternativet, och det är Sverigedemokraterna självklart medvetna om.

Nej SD. Att skapa kaos är inte att ta ansvar. Dessutom fanns i regeringens budget en hel del förslag helt i paritet med Sverigedemokraternas politik, varför de även sviker sina väljare, inte minst pensionärerna, när de beter sig på detta viset. Även de väljare som röstat för minskad invandring inser att det inte är aktuellt i en riksdag där 87 procent av ledamöterna är överens om motsatsen. Men det struntar SD i, såklart. Deras enda fråga är och har alltid varit invandringsfrågan. Nu har de bevisat det en gång för alla.

Mer läsning

Annons