Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT sviker sitt uppdrag

/
  • Sveriges Televisions nytillträdda VD Hanna Stjärne.

Annons

Sveriges Television brukar beskrivas som TV i "allmänhetens tjänst". Själv talar SVT gärna om sig själv som "oberoende". Det är fina och viktiga ord, men de måste fyllas med innehåll för att bli mer än floskler. Därför måste vi ställa frågan om SVT lever upp till högtidsorden.

Mitt svar på den frågan är tyvärr: Nej.

I alla fall inte i tillräckligt hög grad.

Jag förstår och tycker att det finns en poäng med att SVT också producerar underhållningsprogram och att man tar ett ansvar för svensk dramaproduktion. Men pendeln har slagit över för mycket till underhållningsprogrammens favör på bekostnad av till exempel samhälls-, vetenskaps och kulturprogram.

På senare tid har SVT fått kritik för att ha fått ett allt mer populistiskt utbud. Den senaste kritiken har riktat sig mot programmet "Under samma tak" vars första avsnitt sändes på tisdagskvällen. Programmet sorterar under det som brukar kallas för reality-tv och handlar om att fem ungdomar och fem pensionärer samlas just under samma tak för att "göra upp med sina förutfattade meningar och försöka leva tillsammans."

Även om det inte är rättvist att döma SVT efter ett program lösryckt ur det totala programutbudet så måste jag fråga på vilket sätt "Under samma tak" egentligen fungerar i allmänhetens tjänst. Den typen av program bidrar snarare till allmänhetens fördumning.

SVT har, tillsammans med Utbildningsradion och Sveriges Radio, en privilegierad ställning i mediesverige: Vi talar om företag som inte behöver ta någon som helst hänsyn till kommersiella intressen. För kommersiella medier, som ST, handlar det om att ständigt skapa relevant journalistik som bär sig på marknadens villkor. Journalistik som våra läsare är beredda att betala för direkt. Eller journalistik som är tillräckligt intressant för att locka så många ögonpar till våra digitala och tryckta produkter, att annonsörer vill synas i någon av våra kanaler. För SVT gäller inte denna logik. SVT:s intäkter är desamma oavsett om fem eller fem miljoner personer tittar på ett program.

Mot den bakgrunden är det närmast obegripligt att SVT tycker det är rimligt att använda betydande delar av sina resurser åt program som "Sveriges städmästare" eller ovan nämnda "Under samma tak". Det är en typ av program som det redan går tretton på dussinet av i kommersiella tv-kanaler som TV3, TV4 och Kanal 5.

Med tanke på SVT:s högtidliga ord om oberoende och att man verkar i allmänhetens tjänst så är det märkligt att man inte tar sina folkbildande och demokratiska uppdrag på större allvar.

Varför finns det till exempel inte ett vettigt debattprogram i SVT där aktuella samhällsfrågor kan dryftas av pålästa debattörer? Nej, programmet Debatt som sänds på torsdagskvällarna räknas inte eftersom det är en skymf att ens kalla det för ett debattprogram. Det är en timmes verbalt underhållningsvåld snarare än kvalificerad samhällsdebatt.

Mer läsning

Annons