Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ert ansvar

Annons
Kritiken mot regeringen och i synnerhet statminister Göran Persson var hård, och befogad, när Katastrofkommissionen i går presenterade sin stora utredning av hur flodvågskatastrofen hanterades. Avsaknaden av en fungerande krisledning i Regeringskansliet blev uppenbar under julhelgen i fjol då katastrofen blev ett faktum. I avsaknad av en krisenhet som kunde styra samordningen och katastrofarbetet så lades ansvaret på Utrikesdepartementet (UD), ett ansvar UD inte klarade av att hantera på ett tillfredsställande sätt.
Trots att Göran Persson när den gigantiska flodvågen slog till varit statsminister i över åtta år hade han misslyckats med att bygga upp ett fungerande regeringskansli. Ansvaret för detta faller tungt på statsministern allena. Göran Persson har under sin tid som regeringschef varit väldigt angelägen att knyta mer makt till sig själv och till Statsrådsberedningen på bekostnad av svaga och beslutsoförmögna ministrar och departement. Detta fick vi alla betala för när katastrofen inträffade och ingen tycktes vilja avbryta sin julledighet för att ta ansvar. Om man likt statsministern centraliserar makten till sig själv så måste man också prestera när så krävs. Det räcker inte att vara den som bestämmer i medgång, det är när det blåser snårigt som ett tydligt ledarskap behövs som mest.
Det är såklart omöjligt att sia om hur en annan regering hade hanterat situationen, därför finns det ingen anledning att göra detta till partipolitik. Däremot är det en förtroendefråga för statsministern, hans ministrar samt berörda stats- och kabinettssekreterare. Dessa människor har inte levt upp till de högt ställda krav som det svenska folket med all rätt måste kunna ställa på sina högsta företrädare. Dessa har brustit på ett sätt som inte är acceptabelt. Den här gången går det inte att sopa kritiken under mattan med motiveringen att vi måste glömma och gå vidare, istället är det hög tid att ansvar verkligen utkrävs.
För att medborgarna skall känna tillit till staten så gäller det att den klarar av att hantera krissituationer på ett sådant sätt att medborgarna blir nöjda. Självklart är det inte statsministerns och ministrarnas fel att katastrofen inträffar, men som Katastrofkommissionens utredning visar har deras handlande förvärrat lidandet såväl för de direkt drabbade som för alla oss andra.
I tisdags försökte regeringen förekomma den hårda kritik som man insåg skulle komma genom att inrätta en krisenhet i regeringskansliet. ST skrev i onsdagens tidning om denna och vi fick i går medhåll från Katastrofkommissionen. Den av regeringen förslagna krisenheten lämnar jobbet halvgjort när den inte ges operativa befogenheter. Ännu en myndighet som inte tillåts agera och som måste invänta politiska direktiv när en kris inträffar är inte vad Sverige nu behöver.
Tyvärr tycks inte Persson och hans ministär vara beredda att ställa sina platser till förfogande ens efter detta, så vi ställer våra förhoppningar till att väljarna utkräver ställer regeringen till svars i nästa val.

Mer läsning

Annons