Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ert ansvar

Annons
Något är sjukt med hemtjänsten i Sundsvall. De senaste veckorna har två äldre kvinnor hittats döda i sina lägenheter sedan hemtjänsten brustit i sina rutiner. I det ena fallet larmade en 74-årig kvinna personalen, som kom till lägenheten, men vände då de blev skrämda av kvinnans skällande hund. I det andra fallet missade personalen att undersöka hur tillståndet var hos en 89-årig kvinna som inte hade hört av sig på fyra dygn. Detta trots att de skulle ha daglig telefonkontakt med kvinnan.

Hemtjänsten har nu varslat sammanlagt fem personer, tre fast anställda och två semestervikarier, på grund av dödsfallen. Chefen för hemtjänsten i Sundsvall, Rose-Marie Carlsson, har hävdat att de fatala misstagen berott på den mänskliga faktorn och att det finns grund för uppsägningarna. Genom sitt agerande vill Carlsson också visa att hemtjänsten tar de uppkomna situationerna på allvar. Frågan är dock om detta bara är ett personalproblem? Om hemtjänsten drivits i privat regi hade det blivit ramaskri över hela landet och krav på chefernas avgång hade ställts. I Sundsvalls kommun sparkas det dock nedåt och cheferna svär sig fria genom att skylla på den mänskliga faktorn. Det räcker inte. Socialnämndens ordförande Martin Johansson (s) har i en intervju sagt att "vi ska tydliggöra rutinerna och rekrytera rätt människor för jobbet så att gamla kan känna sig trygga". Gott så. Men vem rekryterade den personal som nu sagts upp? Och vems är ansvaret för att de rutiner som nu måste tydliggöras inte har varit tydliga nog? Det är uppenbart att det finns ett strukturellt problem inom hemtjänsten och att det är dags för en rejäl översikt av rutiner och organisation. Ansvarsfrågan är inte löst bara för att de fem personer som var i tjänst då de två dödsfallen inträffade har avskedats.

Sundsvalls kommun försöker göra det lätt för sig och kanske kommer man att lyckas att sopa problemen under mattan genom att låta huvuden rulla bland personalen på golvet. Vi undrar dock hur reaktionen från Sundsvalls kommuns sida hade hade varit om det hade rört sig om ett privat vårdföretag? Kommunens företrädare hade nog varit uppe på barrikaderna, yrkat på indragna tillstånd och avkrävt ansvar på högsta nivå. Nu är det dock relativt lugnt i kommunhuset. I den offentliga sektorn verkar ansvarsbördan på cheferna inte vara särskilt tung. Det är bara att hoppas att det inte ska krävas ännu ett dödsfall innan någon tar tag i de verkliga problemen.

"cheferna svär sig fria

Mer läsning

Annons