Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thaikiosken och klassresan

/

Minns ni thaimatskiosken i Moderaternas kampanjfilm inför senaste valet?

Annons

Filmen var en stark plädering för hur öppenhet mot omvärlden ger människor chansen att förbättra sin tillvaro och för arbetets och företagandets betydelse. Det vill säga centrala värden, inte bara för M, utan för hela Alliansen.

Filmen förtjänar att ses om. Särskilt när allianspartierna ska ägna det kommande året åt att utveckla sin politik. För här finns fröet till en berättelse om vilket land Sverige ska vara.

Inte minst M har fått kritik för att sakpolitiken inte var tillräckligt stark i valrörelsen. När det gäller exempelvis trösklarna in på arbetsmarknaden saknades de konkreta förslagen. Men för att vinna val måste de politiska förslag som nu utformas placeras i en berättelse om vad reformerna syftar till. Att en sådan, trots filmen om thaikiosken, till stor del saknades var en viktig faktor bakom Alliansens valförlust.

Därför var frånvaron av tankar kring vad som utmärker ett gott samhälle, det kanske mest anmärkningsvärda när SVT nyligen frågade ut de fyra alliansledarna i serien Partiledaren". Undantaget var Kristdemokraternas Ebba Busch Thor, som talade om faran med ovanifrånlösningar. Men övriga alliansledare tycktes fångade i dagspolitiska överväganden, även när de fick chansen att resonera kring sin ideologi.

Det bådar inte gott för Alliansens politikutveckling. Det räcker inte med att hoppas på att väljarna till 2018 ska ha tröttnat på de rödgröna. För att Alliansen långsiktigt ska kunna göra anspråk på regeringsmakten krävs både en stark sakpolitik och att man förmår erbjuda väljarna en idé om vilket samhälle man vill ha, precis som Socialdemokraterna en gång kunde erbjuda löftet om folkhemmet.

Då är berättelsen om thaikiosken det ena benet. Konkret handlar det om reformer som RUT-avdrag, sänkt restaurangmoms och en liberal migrationspolitik. Men också om den nyvaknade diskussionen om arbetsrätten, lärlingsprogram och förslaget från KD om hur invandrares inträde på arbetsmarknaden kan stärkas genom ett etableringsavdrag.

Men budskapet om öppenhet och låga trösklar in i samhället, måste kompletteras med en berättelse om hur människor ska kunna växa. För det räcker inte att ta sig in på arbetsmarknaden. Avgörande för sammanhållningen i ett samhälle är att varje generation känner att den får det bättre än sin föräldrageneration.

Detta kommer att bli allt viktigare när de nya jobb som tillkommer framförallt är sådana som kräver antingen låg utbildning eller mycket hög utbildning. Nyckelfrågan för politiken blir hur vi undviker att människor fastnar i låglönejobb. En likvärdig skola är avgörande, men även de tankar M framfört kring reformer som underlättar för människor att vidareutbilda sig under ett helt arbetsliv pekar i rätt riktning.

Thaikiosken och klassresan. Det skulle kunna bli grunden för en berättelse om vilket land Sverige borde vara. En berättelse för valrörelsen 2018.

Mer läsning

Annons