Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för självprövning i Israel

/
  • Ariel Sharon har blivit omstridd inom sitt parti, Likud, efter evakueringen av Gaza.

Annons
Efter det att Israel utrymt bosättningarna i Gaza tycker många israeler att deras land behöver en tid av eftertanke och självprövning. De hoppas få uppleva ett relativt lugn, åtminstone tills armén lämnar Gaza, troligen i september. Kanske varar fristen ända tills palestinierna hållit sitt parlamentsval i januari. Premiärminister Ariel Sharon däremot vill smida medan järnet är varmt. Sharon har redan nästa val i sikte. Han är dock omstridd i sitt eget högerparti, Likud. Utrymningen av Gaza öppnade en djup klyfta inom partiet. Det talas om att Sharon kan lämna Likud och bilda ett nytt mittenparti, kanske tillsammans med Arbetarpartiet och det sekulära Shinui.

Sharon vill nu så snabbt som möjligt börja inhägna den största av de bosättningar på Västbanken som han lovat att Israel ska behålla. USA motsätter sig detta men har valt att behandla Israel med silkesvantar. Först ville amerikanerna inte störa utrymningen av Gaza, och nu vill de inte medverka till att Sharon manövreras bort från premiärministerposten. Om Sharon ändå tvingas stänga mindre bosättningar och olagliga utposter på Västbanken blir det så mycket lättare för honom att genomföra detta efter utrymningen av Gaza. Det är främst mindre bosättningar som är hemvist för de mest rabiata bosättarna. För Sharon är det viktigt att särskilja de rabiata från den stora massan av bosättare, som han vill hålla sig väl med. Andra israeler ser mer kritiskt på hela bosättarrörelsen. Under mediernas rapportering från Gaza kände många starkt obehag inför bosättarnas utspel: den offentliga gråten, utnyttjandet av barn och tillrättalagda religiösa ritualer, \"judestjärnorna\" och andra symboler som skulle leda tankarna till nazisternas judeförföljelser.

Det kan vara värt att påminna om att många som bor i bosättningar inte själva tillhör bosättarrörelsen. Många israeler frågar sig hur en så liten grupp medborgare har fått ett sådant inflytande att de kan ställa sig ovanför lagen. Det sägs nu att Israel ska stänga olagliga utposter till bosättningar. Sharon lovade att göra detta redan 2003, i färdplanen för fred, men det blygsamma löftet att tillämpa sitt eget lands lagar tycktes då alltför svårt att infria. De första bosättningarna tillkom under Arbetarpartiets styre, men bosättarrörelsen ses sedan 1970-talet i huvudsak som en del av högern.

Med åren har religiösa grupper fått allt starkare inflytande. Vissa ultraortodoxa har anslutit sig, och en del andra bosättare har lagt sig till med deras seder. Utrymningen av Gaza har väckt debatt i Israel om auktoritära rabbiners inflytande, dels bland bosättarna, dels inom armén. Sharon vet också hur viktigt det är för honom att hålla sig väl med de ultraortodoxa, som har snabbt växande samhällen i de stora bosättningsblocken på Västbanken.

Mer läsning

Annons