Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till robotdammsugarens försvar

/
  • Hemhjälp 2015. När robotdammsugaren förlöjligas är historielösheten total.

Det är synd om robotdammsugaren. Från att i lugn och ro ha snurrat runt i allt fler svenska hem har apparaten, sedan den korades till årets julklapp, kallats tramsig, opraktisk och onödig.

Annons

Fotbollsprofilen och krönikören Glenn Hysén går så långt att han menar att allt med robotar är ren lathet. Man behöver inte bli helt försoffad och ha hjälp av en robot som dammsuger, skriver han i Göteborgs-Tidningen (4/12).

Så hade det inte låtit om borren eller motorsågen hade vunnit utmärkelsen. Men så fort det handlar om det dagliga hemarbetet – som till största delen fortfarande utförs av kvinnor – klassas nya tidsbesparande innovationer som tecken på lättja.

Trots att det är tvärtom.

Under det senaste seklet har tekniska framsteg på hemmaplan successivt reducerat tiden som måste läggas på tvätt, städning, disk och matlagning. Utvecklingen utgör själva grunden för att kvinnor har kunnat ta steget ut på arbetsmarknaden, i regel jobbar heltid och numera kan göra karriär på någorlunda jämlika villkor.

Här är robotdammsugaren en viktig kugge. Inte som enskild produkt, utan som en del av helheten.

För nej, det är inte särskilt jobbigt att gå ett par varv med dammsugaren, handvispa lite grädde eller snabbtvätta en tröja i handfatet. Det är när tidsödande småsaker läggs ihop minuterna blir till timmar som blir till hela dagar. Därför är varje tidsbesparande pryl – om det så bara handlar om tio minuter – bara att välkomna. Inte minst eftersom varje innovation i sin tur leder till nya, som är både bättre och billigare än sina föregångare.

Förlöjligandet av robotdammsugaren är historielöst, och den som inte inser vilken revolution moderna hushållsapparater är, kan alltid testa att slänga ut tvättmaskinen och diskmaskinen tillsammans med julgranen. Ingen vill väl riskera att bli försoffad framför Sportnytt, medan robotar fixar vittvätt och middagsdisk?

Mer läsning

Annons