Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio i topp

Annons
Den amerikanska tidskriften Parade Magazine publicerar årligen en lista över de tio värsta diktatorerna i världen. Listan är sammanställd med hjälp av bland annat Amnesty International och Human Rights Watch. I år var konkurrensen hårdare än på mycket länge; inte ens Kubas kommunistiske ärkediktator Fidel Castro kvalade in.
Vann den föga hedervärda titeln gjorde Sudans ledare Omar al-Bashir, som sedan han kom till makten genom en militärkupp 1989, har förföljt och trakasserat allehanda minoriteter i landet. Senast i den mycket uppmärksammade Darfur-regionen i västra Sudan. Där uppges mellan 70 000 och 350 000 (uppgifterna är mycket osäkra) människor ha dödats och upp till ett par miljoner människor är på flykt undan den styrande milisen.
Utnämnd till fjolårets näst värsta diktator blev Nordkoreas Kim Jong Il, vinnare i föregående års upplaga av listan. Kim bjöd under året på en hård match om förstaplatsen, detta i och med landets lämnande av icke-spridningsavtalet för kärnvapen och regimens tal om att \"utvidga sin kärnvapenarsenal i syfte att skydda sin ideologi, sitt system, sin frihet och demokrati\". Precis som sin far före honom, krattar nu Kim Il Jong manegen för sin tilltänkte efterträdare; den äldste sonen Kim Jong Un. Förhoppningsvis får Jong Un aldrig chansen att efterträda sin far; såvida han inte blir vald i ett fritt och rättvist val.
Vidare så är det upplyftande att återfinna Kinas ledare Hu Jintao på listan. På senare tid har det varit mycket tal om Kinas ekonomiska framsteg och dess framtid som en ekonomisk stormakt. Mer sällan talas det om att Kina är världens största diktatur; världens flitigaste verkställare av dödsstraff och andra mindre trevliga topplaceringar i den internationella skurkstats-ligan. Senast på tisdagen hotade Kina att använda \"icke-fredliga medel\" för att stoppa ön Taiwans utträde ur fastlands-Kina. Och detta är ett land, mot vilket den svenska regeringen och det största oppositionspartiet, moderaterna, vill häva EU:s vapenembargo.
När man läser listan och ser vilka hemskheter dessa diktaturens kreatur har ställt till med, blir vikten av fortsatt kamp för frihet, demokrati och rättvisa väldigt, väldigt tydlig.

\"Kina är världens största diktatur

Mer läsning

Annons