Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolerera inte hoten

Annons
Återigen når oss rapporter om politiker som hotas till livet på grund av sitt politiska engagemang. Nu senast är det Feministiskt initiativs styrelseledamot Tiina Rosenberg och talespersonen Gudrun Schyman som har hotats. Tidigare i år fick Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu sitt hus beskjutet och nedklottrat av hakkors. Listan över folkvalda eller på annat sätt politiskt aktiva runt om i landet som utsätts för hot och hat kan göras lång.
Att politik är något som berör människor djupt och att det väcker starka känslor är bra, det skall det göra. Och om inte de motsättningar som finns mellan de politiska blocken får komma till uttryck och leda till konflikter så kommer intresset för politiken att tyna bort. Då blir politik bara något för de närmast sörjande. Men hot och våld kan aldrig tillåtas bli en legitim del av politiken. Ingen skall behöva riskera att bli misshandlad eller hotat till livet för sitt samhällsengagemang, vare sig det handlar om feministiska politiker, socialdemokratiska kommunalråd eller och det här är viktigt främlingsfientliga Sverigedemokrater.
Alldeles oavsett vad vi tycker om människors åsikter så kan vi inte ta oss rätten att med våld eller hot om våld bemöta dem. Inte bara får vi då ett laglöst samhälle, vi inskränker dessutom den grundlagsskyddade yttrande- och åsiktsfriheten. Måhända är den här typen av hot pådrivna av medieopinionen. Bland annat har vi på ST kritiserat Tiina Rosenberg och Fi för en del stolligheter. Det är dock oerhört viktigt att hålla sig inom gränsen för vad som är angrepp på politiska uttalanden och utspel och vad som är direkta personangrepp.
Tyvärr har vi i Sverige två gånger i modern tid sett vad detta politikerförakt leder till i sin mest extrema form. Mordet på statsminister Olof Palme för snart 20 år sedan och mordet på utrikesminister Anna Lindh för lite dryg två år sedan. Uppenbart är att vi inte är förskonade och vi kan inte bara säga att de som hotar bara är tokstollar som inte omsätter sina hot till verklighet. Det kan tyvärr mycket väl hända och detta måste vi gemensamt göra allt för att förhindra.

"Viktigt att hålla sig inom gränsen

Mer läsning

Annons