Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppen av isberget

Annons
Det är lätt att småle åt Fredrik Reinfeldts retorik från besöket i Sundsvall under helgen. Nästa val såg moderatledaren som \"en folkomröstning mellan bidrags- och jobblinje\". Detta när han peppade de trogna i Stadshussalongen. Mycket mer konkret än så var Reinfeldt inte. Det måste löna sig att arbeta, det behövs fler företag och därmed nya jobb vem säger emot? Intressantast var möjligen att moderatledaren åter antyder att partiet kan vika undan från idén om en sänkning till 65 procent när det gäller utbetalningarna från socialförsäkringssystemen.
I dagsläget behövs inte mycket mer då vänstermajoriteten och regeringspartiet kämpar i motvind. Partisekreterare Marita Ulvskog har åter tvingats rycka ut för att förklara att regeringen rasar i Skops senaste opinionsmätning \"arbetslösheten\" var Ulvskogs tolkning. Skops undersökning visar att närmare hälften av de tillfrågade tycker att regeringen gör ett \"mycket dåligt\" eller \"ganska dåligt\" jobb. Jämfört med tidigare mätningar anser också allt fler att en borgerlig regering skulle göra ett bättre arbete.
ST påstår att Marita Ulvskogs förklaring inte håller streck. Troligare är att allt fler väljare inser att det inte bara är den öppna arbetslösheten regeringen Persson, sekunderad av vänster- och miljöpartiet, inte lyckats knäcka. Fler och fler svenskar har börjat förstå att arbetslösheten bara är toppen av ett isberg som kallas låg sysselsättning. Fyra procent öppet arbetslösa, fem procent eller än högre, är illa. Men under vattenytan döljer sig isbergets stora massa av långtidssjukskrivna och förtidspensionärer.
Det skall än en gång sägas att det inte är en skam att vara långtidssjukskriven eller tvingas till förtidspension. Men att allt fler människor de flesta kvinnor förtidspensioneras innan de fyllt 40 år är en katastrof. Många av dem kunde ha haft en chans att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden med rätt rehabilitering. Det skulle löna sig mänskligt och ekonomiskt för de enskilda. Samhället skulle vinna ännu mer. Problemet är att aktiva satsningar på att hjälpa människor tillbaka uteblir. I stället har regeringen gjort ett stort nummer av att den skall \"pressa tillbaka\" arbetslösheten hösten 2006. Detta är gott och väl, förutsatt att målet nås, men framför allt om samma goda resultat kunde uppnås i de övriga grupper som står utanför arbetsmarknaden. Men detta, att sysselsättningsmålet på 80 procent skall nås till nästa val, tror ju inte ens regeringen på.

\" Samhället skulle vinna ännu mer

Mer läsning

Annons