Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Total kollaps i Zimbabwe

Annons
I de flesta länder har man frihet att resa ut men man kan ibland behöva visum för att komma in. I Zimbabwe, ett land som styrs med järnhand av den 81-årige Robert Mugabe sedan 25 år tillbaka, kan man snart inte komma ut ur landet. Den som tillhör oppositionen eller misstänks för att någon gång ha talat illa om presidenten har myndigheterna rätt att vägra utresa. Om det nya lagförslaget går igenom kommer medborgarna i Zimbabwe att behöva utresevisum!

Vid sekelskiftet fanns ungefär 5 000 kommersiella jordbruk som stod för huvuddelen av exportinkomsterna. Efter den så kallade jordreformen 2000, har Mugabe med våld och tvång fördrivit ungefär 4 000 av dem. Majoriteten av dem vita. De jordbrukare som blivit av med sina gårdar har stämt staten och begärt kompensation. Den möjligheten har nu tagits ifrån dem eftersom en ny lag har stiftats som innebär att ingen har rätt till kompensation. Regeringen Mugabe kan alltså när som helst ta privat egendom med lagens hjälp. Man har till och med börjat diskutera att göra likadant med industrier som ägs av vita. Regeringens uttalade mål är att alla vita skall lämna Zimbabwe.

Ovanstående är en kort illustration av det kaos och den rättslöshet som råder i landet. Det började för drygt fem år sedan när Mugabe, för honom helt oväntat, förlorade en folkomröstning om en ny konstitution. När sedan det nya oppositionspartiet MDC, sprunget ur fackföreningsrörelsen, vann 52 av 120 platser i parlamentsvalet 2000 blev chocken total. Regeringspartiet började gillra snaror riktade mot oliktänkande. Pressfriheten drogs in och journalister fängslades. Mötes- och demonstrationsfriheten inskränktes. Mänskliga rättigheter kränks dagligen, politiska motståndare torteras och mördas. Från att ha varit ett av södra Afrikas mest lovande länder är Zimbabwe nu på väg att kollapsa totalt. Den jordbrukssektor som tidigare var \"Afrikas brödkorg\" ligger nu nästan helt i träda. Regeringen har tvångsförflyttat människor till de tidigare storjordbruken och delat upp marken i mindre delar men inte sett till att infrastrukturen fungerar. De svarta bönder som tilldelats mark har inte pengar att köpa utsäde. Detta innebär att, trots att en del människor fått tillgång till jord svälter de eftersom de inte har möjlighet att odla den.

FN räknar med att ungefär en tredjedel av Zimbabwes befolkning, cirka fyra miljoner människor, riskerar att dö av svält om de inte får hjälp utifrån. Hjälp har erbjudits men Mugabes regering vägrar ta emot den om de inte själva får dela ut maten. Det vill inte FN eftersom Mugabe tidigare delat ut mat endast till dem med partibok.
Mugabe riskerar lätt att fyra miljoner människor kan komma att dö av svält. Hur länge vågar den svenska regeringen ta den risken utan att uppmärksamma detta i internationella sammanhang?

Mer läsning

Annons