Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdig alkoholpolitik

Annons
I veckan skall riksdagens socialutskott hantera frågan om försäljningen av folköl i livsmedelsbutiker. Ett enigt utskott kommer som det ser ut att sätta ned foten vilket är förträffligt. Under årtionden har vi vetat att många butiker inte vill eller inte har förmåga att kontrollera att de som köper folköl har fyllt 18 år. Och folköl är i dag det vanligaste berusningsmedlet för unga. För pojkar i åldern 16 19 år svarar folköl för mer än en femtedel av den totala alkoholkonsumtionen. För flickor är andelen mindre, runt tio procent. Ett sexpack 3,5-procentig folköl motsvarar mer en 20 centiliter starksprit. Så det är inte undra på om barn och ungdomar lyckas berusa sig kraftigt på folköl.
Straffa ut butiker som säljer folköl till minderåriga, de skall helt enkelt inte ha tillstånd att hantera sådana varor, men också andra påföljder bör övervägas. Att langa, vilket det faktiskt handlar om, är allvarligt och långt ifrån alla föräldrar verkar vara medvetna hur lätt det är för deras barn att få tag på alkohol. Svårigheterna att upprätthålla regelverket visar också det ytterst riskabla med att också börja sälja vin och starköl i livsmedelsbutikerna. Handeln skulle då få ta över ålderskontrollen, det som är ett av få kvarvarande alkoholpolitiska verktyg.
År 2001 skärptes kraven på de butiker som säljer öl, men praktisk taget varje kontroll som görs visar att 18-årsgränsen inte tas på allvar. Naturligtvis är åldersgränsen inte allt i en politik som syftar mot att minska alkoholkonsumtionen, men i kombination med ökade polisinsatser mot langning och svarthandeln med alkohol till yngre, kan det bidra till att påverka attityderna. Opinionsbildning och information i skolor är annat som måste göras ihållande och trovärdigt.
Om regeringen och riksdagen nu verkligen tar problemen på allvar måste polisen få de resurser som behövs för att komma åt svartspriten. Det finns goda exempel på hur en del polisdistrikt i landet lyckats pressa tillbaka narkotikahandeln. Alkohol är en mer skrymmande vara bör vara lättare att upptäcka.
Riskerna med att ägna sig åt illegal sprithandel måste helt enkelt ökas. Framför allt måste riskerna att avslöjas bli större men det förutsätter att polisen vill och kan prioritera sådant arbete.

\"Straffa ut butiker som säljer folköl till minderåriga

Mer läsning

Annons