Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trovärdigt alternativ

Annons
I torsdagens budgetdebatt kunde man tydligt skönja vad som kommer att bli den socialdemokratiska taktiken inför valet 2006. Socialdemokraterna och stödpartierna kommer att gå till val på frågan om regeringsdugligheten. Regeringen kommer att ifrågasätta den borgerliga alliansens förmåga att komma överens och att kunna lägga fram en väl sammanhållen politik. Finansminister Pär Nuder sade, i den nämnda debatten, att socialdemokraterna kommer att betrakta moderaternas i egenskap av alliansens största parti politik som den enade alliansens politik. Detta ända till ett gemensamt alternativ presenteras. Tycka vad man vill om detta ohederliga sätt att bedriva politisk propaganda, men enligt Nuder är det så regeringsmakten skall behållas:
Vi kommer att basunera ut över hela landet att detta är vad ni folkpartister, kristdemokrater och centerpartister vill. Kom med alternativet!

Ta debatten om ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen till exempel. Moderaterna vill sänka den till 65 procent efter sex månaders sjukskrivning, utan undantag. Statsminister Persson och påläggskalven Nuder gnuggar glatt sina händer och börjar instinktivt gasta om det gamla högerspöket. Alla oppositionspartierna skall misstänkliggöras för ett enskilt förslag i ett av alliansens partier. Att regeringen själv också vill sänka ersättningen till 65 procent, om än efter ett år är inget de talar högt om. Snarare försöker man slå in så många kilar man kan i den borgerliga alliansens enighet. Folkpartiet är ett av de partier som hårdast har försvarat 80-procent nivån i riksdagen, men detta bortser givetvis de socialistiska debattörerna ifrån i enlighet med den ovan uttalade principen.

Det är därför det är så sorgligt att se hur trögt det går för alliansen i att presentera gemensamma förslag. Lars, Maud, Fredrik och Göran kan inte längre nöja sig med tal om \"arbetsgrupper\" som uppenbarligen inte levererar särskilt många konkreta förslag. Det är önskvärt att den borgerliga oppositionen så snart som möjligt kan diskutera ihop sig och presentera något som skulle kunna kallas en \"skuggbudget\". Den kommande tiden fram till valet är avgörande. Lyckas oppositionen presentera ett trovärdigt alternativ? Om inte riskerar vi den tredje söndagen i september nästa år inse att oppositionen nådde sin formtopp ett och ett halvt år för tidigt.

Mer läsning

Annons