Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryck på pausknappen för logistikparken

/
  • Kulturhistorisk vandring i Petersvik med Nils Johan Tjärnlund.

I elfte timmen har protesterna mot logistikparken och skövlingen av Petersvik blivit en angelägenhet för fler än de närmast sörjande.

Annons

Nu debatteras frågan till exempel så gott som dagligen på insändar- och debattplats i ST. Det vore klokt om kommunens politiker skulle lyssna på den oro som uppenbarligen finns i ganska breda folklager.

Det främsta skälet till att göra en paus och tänka ett varv till är att den kalkyl som är gjord med ganska stor sannolikhet inte håller. Den bygger nämligen på att produktionen i SCA:s anläggning Ortviken ska öka ganska kraftigt de kommande åren. Försöker man göra en nykter bedömning så får det sägas vara mycket osannolikt att produktionen ska öka med tanke på att det som primärt produceras på Ortvikens fabrik är tidningspapper. En produkt som inte direkt har framtiden för sig.

Även om logistikparken även är tänkt att vara öppen för andra än SCA så går det inte att sticka under stol med att det är just för att smeka SCA medhårs som parken ska byggas. Därför är det märkligt att SCA inte ens har fattat ett bindande beslut om att man kommer att vara med och bära sin del av kostnaderna (en förutsättning för att bygget ska bli verklighet). Om SCA:s behov av logistikparken är så brinnande så borde företaget utan problem kunna förbinda sig redan nu att stå för sin del av kostnaden.

Och som debattörerna i torsdagens ST påpekar så har ingen miljökonsekvensanalys gjorts ännu. I ett land där du knappt får spika upp en fågelholk utan att utreda om det finns någon skalbagge som har något att invända, är det märkligt att kommunen kan börja bygga utan att först ha rett ut vad det får för miljökonsekvenser.

Kommunen bör trycka på pausknappen tills miljökonsekvenserna är utredda, tills SCA har fattat ett investeringsbeslut och tills en översyn av de kalkyler som hela logistikparksbygget baseras på har genomförts.

Det är inte försvarbart att fortsätta att skövla en kulturhistoriskt viktig plats när så mycket fortfarande är osäkert. Att pengar redan har investerats i projektet är inte skäl nog för att fortsätta att investera ännu mer om slutresultatet inte är det önskade.

Läs också: Vem bryr sig om Petersvik?

Mer läsning

Annons