Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryckande skattetryck

/
  • Regeringen flaggar nu för en rad skattehöjningar.

Precis som väntat kommer det svenska skattetrycket att öka ifall Socialdemokraterna och Miljöpartiet får igenom sin budget i riksdagen. Det klargjorde finansminister Magdalena Andersson (S) när förslag ur regeringens budgetproposition presenterades på måndagen.

Annons

Punktskatterna på alkohol och tobak ska höjas, den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar ska slopas, inkomstskatten kommer att öka för den som tjänar över 50 000 kronor i månaden. Med mera.

Sammanlagt ska skattehöjningarna inbringa närmare 19 miljarder kronor. Den nya budgeten ska ta itu med Sveriges stora problem såsom jobben och skolan, säger Andersson.

Det är klassisk vänsterlogik. Alla upptänkliga problem kan lösas med mer klirr i statskassan. Då finns det ju mer pengar att spendera på politiska projekt. Och det är enbart genom ökad politisk styrning som samhället kan förbättras. Det utgår i alla fall den nytillträdda regeringen ifrån.

Socialdemokraterna har exempelvis länge beklagat sig över den ungdomsarbetslöshet som de menar har uppstått som följd av Alliansens politik. Och för att råda bot på detta gör man det alltså dyrare att anställa unga för att öka skatteintäkterna. Då kan man nämligen skapa ungdomsjobb inom offentlig sektor. Jobb som är beroende av att politiken pumpar in pengar, till skillnad från de arbetstillfällen som skapas av företag och möjliggörs genom lägre skatter.

Det är symptomatiskt för hur regeringen tycks resonera. I själva verket skulle nog många samhällsproblem kunna lösas ifall politiken tog ett steg tillbaka. Det är mindre politik och lägre skatter som är lösningen – inte tvärtom.

 

 

Mer läsning

Annons