Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygghetens tempel?

/
  • Fem personer har förts till sjukhus efter en anlagd brand i en moské i Eskilstuna. Enligt polisen startade branden genom att ett föremål kastades in genom fönstret.

Annons

På juldagen syntes lågor mot skyn i Eskilstuna. En av stadens moskélokaler hade fattat eld. Människor i lokalen flydde för sina liv och flera fick föras till sjukhus. Polisen i Södermanland utreder nu händelsen tillsammans med Säkerhetspolisen. Motivet är ännu inte klart, men man har goda skäl att misstänka anlagd mordbrand. Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till Aftonbladet att han har Svårt att tro annat än att detta grova våld riktades mot muslimer som grupp och islam som religion. Morgan Johansson är inte ensam om att dra denna sorgsna slutsats.

Det är inte första gången en moskélokal attackeras. Inte bara i Eskilstuna, utan i Stockholm, Norrköping, Södertälje, Flen, Avesta, Helsingborg, Eslöv och Örebro har moskéer och bönelokaler attackerats det senaste året. Fönsterrutor har krossats, hakkors har sprejats på dörrarna, lokalerna har satts i brand. Enligt en kartläggning från Expo har tolv attacker mot moskéer och muslimska bönelokaler skett under 2014. En i månaden.

Samtidigt som dessa attacker mot våra religiösa lokaler och vår religionsfrihet sker jublar stora skaror i sociala medier. Det postas bilder på brinnande moskéer med glada tillrop om grillkvällar och förhoppningar om att fler muslimska bönelokaler ska brinna. Islamofobin i Sverige, och i hela Europa, växer snabbt och kraftigt. Flera organisationer, däribland Expo och Islamiska förbundet i Sverige, påpekar också att hatet mot islam inte bara blir mer utbrett, det blir också grövre. Allt fler går från ord till handling. Än så länge vet vi inte vilka motiv som låg bakom branden i Eskilstuna, men att det pågår en hetsjakt mot den muslimska tron är tydligt.

Religionsfrihet är en mänsklig rättighet som skyddas av svensk grundlag. Våra religiösa lokaler ska vara trygga platser. I början av 2015 presenteras regeringens hatbrottsutredning, vilken förhoppningsvis kommer kunna användas som grund för framtida åtgärder mot hot, hat och våld. Men framför allt krävs det sammanslutning mot hatet. Efter branden i Eskilstuna samlades människor utanför moskén för att klistra röda hjärtan på den sotiga lokalen och visa sitt stöd. Och inte för att vara klyschig, men det är bara genom solidaritet och kärlek vi kan stoppa vågen av hat som annars hotar att dränka oss.

Mer läsning

Annons