Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för regeringen

Annons
I går kom Göran Persson tillbaka på den inrikespolitiska arenan efter en lång semester. De senaste dagarna har Persson fått intern kritik bland annat av Malmös Ilmar Reepalu för att ha varit frånvarande alltför länge. Detta menar Reepalu skall ha skadat partiet. Hur stor den skadan är är svårt att avgöra, vad som dock är lätt att konstatera är att det har varit väldigt tyst om maktpartiet i medierna i sommar. Den ende från regeringen som fått mycket utrymme är Thomas Bodström som fått ett uppsving i efterdyningarna av terrordåden i London. I veckan kom det som vi tidigare i veckan uppmärksammade en opinionsmätning där socialdemokraterna backar, så kritiken tycks inte helt obefogad.
Statsministern gjorde sin come back i Björkvik där socialdemokraternas partiordförande traditionsenligt sommartalar varje år. Persson meddelade sin glädje över att den privata konsumtionen ökar och att sjuktalen har börjat minska något. Detta kommer, enligt statsministern, att frigöra pengar som kan satsas på att bekämpa arbetslösheten. Så långt är det lätt att hålla med statsministern, men det är när det kommer till hur pengarna skall användas som det går fel.
Persson säger att han vill satsa pengarna på nya statliga och kommunala jobb. Han menar att det finns uppgifter som borde utföras men som i dag inte görs på grund av bristande resurser. Men är det verkligen det stora problemet? I många fall är det ju snarare så att staten gör en massa arbetsuppgifter som den rimligtvis inte borde hålla på med.
Vi har sagt det förut, men eftersom ingenting händer tåls det att upprepas, det är ett bättre företagsklimat som Sverige behöver, inte fler statliga jobb. Den offentliga sektorn kan aldrig finansiera sig själv, det måste till pengar utifrån, det vill säga den privata sektorn, för att den offentliga ekonomin skall gå ihop.
Använd därför de ovan nämnda pengarna till att sänka arbetsgivaravgifterna så att de som varit sjukfrånvarande har några jobb att komma till. För vad har vi vunnit om vi bara flyttar människor från sjukskrivning till arbetslöshet?
Om gårdagens tal i Björkvik var representativt för hur regeringen med statsminister Persson i spetsen kommer att föra valrörelsen så kommer de att få det väldigt tufft då arbetslösheten är den allt annat överskuggande frågan.

\"arbetslösheten är den allt annat överskuggande frågan

Mer läsning

Annons