Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tungt avhopp för Fi

Annons
Tre veckor före årsmötet där Sveriges nya parti skall meddela att det siktar mot riksdagen hoppar en av förgrundsfigurerna av. Ebba Witt-Brattström säger till DN att styrelsens arbete bedrivits odemokratiskt och att hon upplevt sig själv som \"gisslan\" i en organisation hon själv varit med att starta.
En pikant omständighet är att Gudrun Schyman var först ut och meddelade avhoppet på tisdagen trots att Witt-Brattström av hänsyn till partiet ville avvakta med beskedet tills efter årsmötet. Orsakerna till avhoppet beskrivs också på helt olika sätt. Schyman tycks mena att Ebba Witt-Brattsröm inte skulle ha tid med sitt uppdrag något som framstår som löjligt med tanke på all tid, kraft och engagemang Witt-Brattsröm redan satsat på partibildningen.
Av Fi har det ännu inte blivit en tumme så här långt. Partiet skulle bli få en bred feministisk profil, inte nödvändigtvis med en tydlig vänsterprägel. Nu ser det ut att bli tvärt om: Smal agenda hård vänsterprofil. Och dessutom (enligt Ebba Witt-Brattström), förhållandet att besluten inte tas demokratiskt i styrelsen utan i en mindre krets. Om Fi inte förmår vara mer rädda om sina kunniga kvinnor lär partiets saga kunna ta slut innan den hunnit börja.
Den främste ledaren och taleskvinna för Fi, Gudrun Schyman, är förvisso en person färgstark som få. Vi vet sedan tidigare att Schyman kan det politiska spelet bättre än de flesta andra kvinnor och män. Och dessutom har en näsa för vad som går hem i stugorna, känsligare än hos vilken spin-doktor som helst. Men vi tror inte ens Schyman förmår föra Fi framåt om det i partiet inte ges plats för annat en extremfeministerm, en sammanslutning där sådana suspekta varelser som män icke göre sig besvär alls.
Sverige behöver förvisso mer av jämställdhet. Samhället präglas ännu i mycket av att kvinnor på snart sagt alla områden har sämre villkor än män. Rådande strukturer innebär att orättvisor uppstår när kvinnor trycks tillbaka och inte har får makt över sina liv som män. Dessvärre är detta förhållanden som Feministiskt initiativ inte kommer att ändra på särskilt inte om försöket att bilda ett seriöst riksdagsparti slutar i feministisk sekterism.


*** removed caption text ***
Ebba Witt-Brattström hoppar av feministiskt initiativ.

Mer läsning

Annons