Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två saker i huvudet samtidigt

/

Annons

Vad ska vi göra åt tiggeriet? Inget svar. Inga kommentarer på hemsidan. Det kan bero på att ingen ser något svar, utom möjligen SD som självklart väljer att slå mot tiggarna själva.

Jag hörde häromsistens på radion att man i Småland gett tiggande romer ett alternativ genom att man på frivillig väg sett till att de kunde få sälja bär och andra grejer för att försörja sig.

Välgörenheten syftade till att de skulle slippa tigga. Är man snett ute då? Eller är det faktiskt så, att tiggeriet i sig är ett problem större än fattigdomen. Svårt att säga.

Jag är knappast ensam om att se tiggeriet som en extra förnedring. Tiggeri utomhus i minusgrader framstår hur som helst som helt omänskligt. Men fattigdomen då? Hur uppkom den och när uppkom den?

En del säger nog att den alltid funnits för romer. Och det är till stora delar sant. Men det finns grader i helvetet också.

Den som läser om dessa länder ska finna att romerna i länder som Slovakien, Tjeckien och Ungern faktiskt hade det bättre under kommunistiskt styre! Jag gissar att det gäller Rumänien också, det land som de romska tiggarna i Sundsvall kommer ifrån.

Herregud, tänker många av er nu. Sitter han och försvarar kommunismen samma vecka som vi firar 25 år av Berlinmurens fall!

Låt mig då säga; Det var självlart rätt att 1989 välkomna Berlinmurens fall. För min personliga del befästes den åsikten då jag 1976 besökte den delade staden. Att Östtyskland då låste in sin befolkning var precis så befängt som det framstår i efterhand.

Det innebär inte att man måste säga att allt var sämre i öst. Än mindre betyder det att allt i efterhand blivit bättre. Det går att hålla två saker i huvudet samtidigt.

Det är lite som i Ryssland. Man kastade ut kommunismen, men samtidigt försvann mycket av den anständighet och det mångkulturella samhälle som var en bättre sida av myntet.

I stället för den reformistiskt socialdemokratiska utveckling som behövdes kunde gangsterkapitalism och ultranationalism frodas.

Just i behandlingen av den romska minoriteten fanns något som var bättre än dagens etniska nationalism som ofta slagit över i etnisk diskriminering.

I Slovakien går i dag romska barn i egna klasser. Det sker i demokratisk ordning. Föräldrarna vill ha det så! Majoritetsbefolkningens föräldrar alltså, inte föräldrarna i den romska minoriteten på tio procent.

Ett reportage i gårdagens SvD från slovakiska Kosice talar om hur murar nu byggts mellan den vanliga staden och romska områden. Liknande murar finns på ytterligare 13 platser i landet.

I det fattiga Rumänien styr i dag ett socialdemokratiskt parti. Men i en demokrati handlar det alltid om vad väljarmajoriteten vill.

Jag hoppas att den svenska regeringen ska ta tag i frågan så att vi i samarbete med EU kan förbättra romernas villkor där nere. Om inte lär tiggeriet fortsätta – också i Sundsvall.

Mer läsning

Annons