Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två steg tillbaka

Annons
I förra veckan bröt de värsta kravallerna på många år ut i Turkiet efter konfrontationer mellan turkisk polis, ungdomar och nationalistiska kurdiska grupperingar. Våldet är en smärtsam påminnelse om att den ständigt aktuella frågan om kurdernas rättigheter inte kommer att lösa sig av sig själv.
De omkring 12 miljoner kurder som lever i landet har inte rätt till sin kurdiska identitet, utan registreras som turkar i folkbokföringen. Uppgifterna på hur många kurder som finns totalt på olika håll i världen, varierar mellan 25 och 40 miljoner.
Läget är fortsatt svårt, även om längtan efter ett EU-medlemskap under de senaste åren har påverkat Turkiet att börja anpassa lagstiftningen och stärka de mänskliga rättigheterna. Ett exempel på det är att det förbjudna kurdiska arbetarpartiet PKK:s ledare Abdullah Öcalan fått sitt dödsstraff omvandlat till livstids fängelse. Ändå återstår mycket att göra. Så länge den kurdiska minoriteten förtrycks av turkiska lagar och bestämmelser kommer landet inte att bli aktuellt för EU-medlemskap.
Kravallerna hotar att skicka tillbaka situationen i Turkiet till det allvarliga läge som rådde i början på 1990-talet när inbördeskriget rasade som värst. En upptrappning av våldet kommer inte att gagna någon av sidorna. Bara att strö ytterligare salt i redan djupa sår.

Mer läsning

Annons