Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksam utveckling

Annons
Feministiskt initiativ planerar att göra det. Junilistan och diverse lokala sjukvårdspartier likaså. Det handlar förstås om att starta rikstäckande partier, med syftet att komma in i riksdagen. Sedan tidigare finns också ett pensionärsparti som gärna skulle vilja få representation i parlamentet och ett antal populistiska och främlingsfientliga partier försöker också nå framgångar nationellt.
Alldeles uppenbart är att det inte finns plats för alla dessa i riksdagen, och det är inte heller realistiskt att tro att alla skulle kunna komma in, mycket tack vare den fyraprocentsspärr som finns. Men det intressanta är ändå inte att diskutera om något eller några av dessa "nya" partier kommer att lyckas, utan om det överhuvudtaget är önskvärt att de får tillgång till vårt högsta demokratiska och beslutande organ, riksdagen.
De flesta av oss är nog överens om att det inte är önskvärt att partier som Sverige- och nationaldemokraterna når framgångar bland de breda folklagren, så vi lämnar den frågan därhän, och koncentrerar oss på de övriga partierna. Men hur är det med ett Europafientligt parti? Ett feministiskt, ett sjukvårds- eller ett pensionärsparti? Enligt vår uppfattning finns det redan partier som representerar alla dessa åsiktsströmningar i parlamentet. Varför rösta på ett feministiskt parti med vänsterprägel när vänsterpartiet redan finns? Och är inte vård- och omsorgsfrågor prioriterade inom alla de sju partier som i dag finns representerade i riksdagen? Vidare så har kristdemokraterna i dagarna lanserat en kampanj som heter "Respekt 55+" som riktar sig till äldre, och pensionärer. En grupp som kd anser är missgynnade och diskriminerade i Sverige.
Vi är tveksamma till den utveckling som nu sker i svensk politik; att allt fler grupper tenderar att starta partier bara för att driva en enskild fråga. Självklart är den nuvarande riksdagssammansättningen inte fix färdig. Politiken är i ständig förändring och det är möjligt att det finns behov av ett eller flera nya partier, men på samma gång kanske vi på sikt går mot partisammanslagningar när alltfler partier tenderar att samlas i mitten.
Det viktiga för partier som vill lyckas i längden är ändå att de har en komplett uppsättning av åsikter i diverse frågor. För vem vill se ett ytterst oformligt parlament med tiotals partier som företräder enskilda intressen eller bara driver enskilda frågor?

"Politiken är i ständig förändring

Mer läsning

Annons