Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamt agerande av Sjödin

/
  • Magnus Sjödin, före detta kommunalråd i Sundsvall.

Annons

När Magnus Sjödin (M) var kommunalråd i Sundsvall under den förra mandatperiodens första halva, så var han en av de starkaste kritikerna mot fallskärmar och vidlyftiga avgångsvederlag till före detta politiker. När han själv nu har lämnat politiken är det annat ljud i skällan. Sjödin är nämligen vd på ett bolag, men han tar inte ut någon lön. I stället kvitterade han i fjol ut drygt 621 000 kronor (816 000 inklusive sociala avgifter) från kommunen.

När ST i fjol rapporterade att Sjödin hade rätt till avgångsvederlag så kommenterade vi på ledarplats den hetsiga debatten som snabbt uppkom i kommentarsfältet på ST.nu med orden: "Det är faktiskt ingen som vet om Sjödin kommer att utnyttja denna fallskärm [...] Med tanke på hur skarp han varit i fördömandet av andra politiker som under flera år tagit ut ersättning från kommunen, så förväntar vi oss att Sjödin kommer att hitta andra arbetsuppgifter och försörja sig på egen hand."

Nu vet vi hur det blev. Han hittade andra arbetsuppgifter, men försörja sig på egen hand verkar det inte vara tal om.

Det är förvisso rimligt att politiker som blir av med jobbet (läs: Inte får förnyat förtroende av väljarna) kan ha rätt till ersättning under en begränsad tid. Förvisso har man rätt att vara tjänstledig från sitt ordinarie jobb för att ta på sig politiska uppdrag, så det naturliga bör vara att den folkvalda återgår till sitt jobb när det politiska uppdraget upphör. Av naturliga skäl kommer det inte alltid att fungera och då är det rimligt att under en begränsad tid kunna få ersättning tills dess att ett nytt jobb har hittats. Men att som Sjödin arbeta utan att ta ut någon lön och samtidigt leva på skattebetalarnas bekostnad, är mycket tveksamt.

Det finns otal exempel från riksplanet där före detta politiker har startat egna bolag och sedan låtit pengarna stanna i bolaget i stället för att ta ut lön bara för att de inte ska bli av med sin ersättning. Även om det inte är ett brott mot reglerna så är det ett mycket tveksamt agerande rent moraliskt. Det är väl ändå inte tänkt att avgångsvederlaget ska fungera som ett förtäckt starta eget-bidrag?

Varje gång någon utnyttjar systemet, eller använder reglerna på ett sätt som närmar sig gränsen för vad som inte kan anses rimligt, så späds politikerföraktet på. Föreställningen att politiker är ett frälse som gynnar sig själva samtidigt som de stramar åt reglerna för vanligt folk befästs; alldeles oavsett om det verkligen är sant eller inte.

Mer läsning

Annons