Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydlig brist på konkretion

/
  • Regeringen presenterade i går sin syn på hur integrationspolitiken kan förbättras.

Ungefär 50 miljoner människor befinner sig på flykt från krig och elände i världen.

Annons

I vår del av världen tillhör konflikten i Syrien – som också spiller över till andra delar av mellanöstern – de som får mest uppmärksamhet. Även om Syriens grannländer – Libanon, Jordanien, Turkiet med flera – tar det huvudsakliga ansvaret för flyktingsituationen så söker sig många också till Europa. Eftersom det är mycket svårt att ta sig till Europa på lagliga vägar anlitar desperata människor flyktingsmugglare. Många skickas besvikna tillbaka, men många lyckas också ta sig igenom Europas finmaskiga nät.

Av dessa söker sig huvuddelen till Tyskland och Sverige, detta trots att EU:s så kallade Dublinförordning slår fast att den som söker asyl ska göra det i det första EU-land som hen anländer till.

Att ta emot och få till stånd en fungerande integration är en betydande utmaning för det svenska samhället, inte minst för kommunerna.

På torsdagen presenterade regeringen sin syn på hur integrationen av nyanlända ska kunna förbättras. Ambitionerna är det inget fel på men avsaknaden av konkretion var påtaglig. På DN debatt skriver regeringsföreträdarna: "För att fler ska snabbare ska etablera sig på arbetsmarknaden krävs bättre utbildning i svenska, en effektivare valideringsprocess och ökade möjligheter till kompletterande utbildning." Eller vad sägs om "Det krävs också aktiva åtgärder mot diskriminering i arbetslivet" eller "Regeringen kommer at vidta åtgärder för att det ska byggas fler bostäder"?

Som sagt, goda ambitioner men hur ska det gå till? Fluffiga debattartiklar skapar inte nya jobb, bygger inte nya bostäder och motarbetar inte diskriminering.

Regeringen skriver också att flyktingmottagandet är en nationell angelägenhet och att "alla kommuner ska bidra". Också här utan att bli specifika. Avser regeringen att tvinga kommuner som inte vill ta emot flyktingar att ändå göra det? Det är inte en orimlig ståndpunkt då det är uppenbart att ansvaret i dag fördelas skevt mellan landets kommuner, men då bör regeringen argumentera för sin sak i stället för att bara antyda sin ambition.

Mer läsning

Annons