Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ukraina – inte onda eller goda

/

Annons

I italienska Milano hålls nu toppmötet Asem, mellan ett 50-tal ledare för Asien och Europa.

Så här långt har det stora intresset kommit att gälla konflikten i Ukraina och ett frukostmöte mellan Rysslands president Vladimir Putin, Ukrainas nyvalde president Petro Porosjenko och ett antal västledare.

De två presidenterna har ju tidigare träffats i Vitrysslands huvudstad Minsk. Det är så den halvt fungerande vapenvilan åstadkommits. Men nu är alltså även ledare från EU på plats.

Både inbördeskriget och problemet med de ryska gasleveranserna ska upp på bordet. Putin har börjat med att dra bort sina trupper från Ukrainas gräns.

För protestgruppen Femen, som med sina barbröstade aktivister har sitt ursprung i Ukraina, är det uppenbarligen själva blodbadet som ses som det stora problemet. Det har de alldeles rätt i. När de häller rödvin över sin bara överkropp, så skapas en tydlig symbolik som vi bör ta till oss.

För detta krig är det väldigt onödiga resultatet av att missriktad nationalism tillåts diktera villkoren.

Professor Elena Namli vid Institutet för Rysslandsstudier vid Uppsala universitet beskrev detta så här i SvD 11 maj: ”Ryska medier målar en bild av de ukrainska styrkorna såsom ”fascistiska” eller i bästa fall högerextrema. De flesta västerländska medier har i stället bestämt sig att alla motståndare till den nya regimen i Kiev är deklasserade terrorister eller ryska agenter. ... Självklart är båda bilderna osanna”, skriver hon.

Sen dess har Petro Porosjenko valts till president, och han valde att snabbt gå till militär offensiv mot de områden i Donbass i östra delen av landet som tagits över av separatister.

Namli lär inte förvånas. Hon varnar redan i ovannämnda artikel för att kandidaterna representerar ”den oligarkkultur som varit Ukrainas förbannelse ända sedan Sovjets kollaps”.

Kriget beräknas sen dess ha kostat cirka 3600 människor livet. Det handlar om både civila och soldater.

Namli har fått alltför rätt, när hon påpekar att folkliga protester mot anti-demokratiska regimer inte självklart resulterar i demokrati. Hon kallar det naivt önsketänkande, och varnar bestämt för att dela upp de två sidorna i ”onda och goda”. Verkligheten ger henne rätt.

Nu gäller det att få ett permanent stopp på blodbadet. Det är inte det lättaste. När vapnen väl har börjat tala regerar hatet.

Mer läsning

Annons