Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underbetyg för regeringen

/
  • äringsminister Thomas Östros borde lägga sin energi på att uppmuntra istället för att förhindra företagande.

Annons
Bioteknik och läkemedel, fordon, IT, telekom, metallurgi och skogs- och trävaror. Där har ni de branscher som regeringen har pekat ut som strategiska nyckelbranscher. I egenskap av sådana har extra pengar avsatts i budgeten till satsningar på dessa branscher. Vad är det då som kännetecknar dessa branscher mer än att regeringen tycker att de är viktiga? Det är möjligt att det finns många svar på den frågan, men ett av dem är att de domineras av män. Över 75 procent av de anställda i dessa branscher än män. Detta påpekar Företagarnas vd Gunvor Engström i en debattartikel i Svenska Dagbladet i går.
I våras lät Företagarna göra en opinionsundersökning där de tillfrågade svenska företagare om de har förtroende för regeringens företagarpolitik. 13 procent av männen uttryckte att de hade förtroende, medan endast tre procent av kvinnorna hade detsamma. Statistiken talar också sitt tydliga språk: Sverige ligger i botten på listan över andelen kvinnliga företagare i förhållande till manliga.
Det skall inte mycket till innan man drar slutsatsen att kvinnornas betydligt större skepsis mot regeringens politik hänger ihop med det faktum att de branscher där kvinnor och män är mest jämlika motarbetas av regeringen. Det handlar bland annat om privata initiativ inom vård, skola och omsorg. Det har inte varit någon hejd på det politiska och juridiska krumbuktandet genom historien för att hindra friskolor, alternativa förskolor och privata vårdinrättningar. Det har varit lex Pysslingen, stopplagar för sjukhus och mycket annat. Om regeringens energi lades på att uppmuntra istället för att förhindra företagande så skulle säkert förtroendet snart stiga.
Även det som kallas hushållsnära tjänster motarbetas å det grövsta av regeringen. Dessa jobb kallas föraktfullt för "pigjobb". Ett mer effektivt sätt att stigmatisera hela den hushållsnära tjänstesektorn är svårt att tänka sig. Uppenbart är att regeringen anser att det är bättre att människor går arbetslösa än att de utför tjänster i hemmen åt andra människor. Till saken hör också att vissa av dessa tjänster utförs redan, men bakom Pär Nuders rygg; någon skatt betalas inte.
Genom att subventionera de hushållsnära tjänsterna på ett liknande sätt som man gjort med ROT-avdraget vid anställning av hantverkare så skulle det dels skapa nya jobb åt i dag arbetslösa människor. Dels skulle staten få ökade skatteintäkter då människor går från bidrag till arbete och svarta pengar blir vita. Vi har knappast råd att säga nej till denna ekvation där alla är vinnare och ingen är förlorare.

"dessa tjänster utförs redan, men bakom Pär Nuders rygg

Mer läsning

Annons