Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga på reservbänken  

/
  • Miljardsatsning. Traineejobben är en dyr omväg till den ordinarie arbetsmarknaden. 

Det är klart att du kan bli vad som helst! Plugga till programledare? Kör, bara, kör. 

Annons

Socialdemokraternas utbildningspolitik kan i bästa fall beskrivas som naiv. Gymnasieskolan ska vara obligatorisk. Alla elever bli högskolebehöriga. Det är viktigare att uppmuntra drömmar än att utbilda till faktiska jobb. 

Under den förra S-regeringen tvingades samtliga gymnasieelever läsa in högskolebehörighet i ämnen som matematik och svenska. På vissa håll klarade inte ens hälften av eleverna målet. Undervisningstid som kunde ha lagts på att spetsa en yrkeskompetens, gick till att traggla grammatik med skoltrötta elever. 

Mischmaschen på svensk arbetsmarknad är ett stort misslyckande som främst drabbar unga. 74 000 personer mellan 20 och 24 år är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det är fler än som bor i städer som Gävle, Växjö och Halmstad. Denna arbetslöshet vill regeringen få ner med hjälp av traineejobb i välfärden. 

Traineejobben ska finnas på plats i sommar. Antalet blir 600 platser i år, drygt 7 000 nästa år. Lönen betalas till 85 procent av staten. Kostnaden? Ungefär två miljarder kronor. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) traineejobb är raka motsatsen till lärlingssystemen som är så framgångsrika i Tyskland och Österrike. Först bidrar en felaktig utbildningspolitik till arbetslösheten. Därefter försöker regeringen dämpa effekterna med hjälp av konstgjorda jobb. Resultatet blir en dyr omväg till den ordinarie arbetsmarknaden, medan det fungerande lärlingssystemet är en genväg. 

Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Men till skillnad från Tyskland och Österrike har Sverige en arbetarrörelse som aktivt motarbetar fler lärlingsplatser. Redan 2010 hävdade LO i ett remissvar till Alliansregeringen att lärlingar försämrar deltidsanställdas möjlighet till heltid och skapar en ny låglönemarknad.  

Utblickar mot Europa bekräftar att LO:s skrämseltaktik inte stämmer. Grunden till de framgångsrika lärlingssystemen i Tyskland och Österrike är traditionen av Soziale Marktwirtschaft. Denna socialt ansvarstagande kapitalism präglas av småföretagande och att skolor, näringsliv och fackförbund drar åt samma håll. 

I Österrike väljer fyra av tio 16-åringar lärlingsalternativet, med fler än 200 olika yrkesutbildningar att välja bland. Arbetslösheten är EU:s lägsta och Österrikes arbetsmarknad består inte av ett stort antal låglönejobb.  

Alliansen gjorde ett försök att införa ett fungerande lärlingssystem, men utan riktigt stöd från parterna är det svårt att nå resultat. De tyska och österrikiska lärlingssystemen visar dock att det finns politiska alternativ till S- och MP-regeringens skattehöjningar och statliga löner. 

Alla kan inte bli programledare, men nästan alla kan bli attraktiva på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons