Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Union för demokrati

Annons
Turkiets moderat islamistiska regering har genomdrivit en ambitiös reformagenda i fråga om demokrati, rättssäkerhet och tolerans mot minoriteter för att bli kvitt landets dåliga anseende. Men fortfarande kastar det gamla Turkiet en skugga över landet. Nyligen dömdes flera personer till böter i en turkisk domstol för att ha använt \"förbjudna bokstäver\" på skyltar i samband med det kurdiska nyårsfirandet. Det mest uppmärksammade fallet dessa dagar är dock åtalet mot författaren Orhan Pamuk. Pamuk står anklagad för att ha kränkt den turkiska nationalkänslan genom att påtala folkmordet på armenier 1915. Att en sådan åtalspunkt överhuvudtaget existerar visar att vägen till en plats i EU-medlemskretsen är mycket lång för Turkiet.
Ändå utgör Turkiets krokiga väg mot EU ännu ett gott exempel på det inflytande unionen har över de stater som önskar bli medlemmar. Detta är i sin tur ett tecken på att vår europeiska union är en fantastisk konstruktion jämfört med andra sammanslutningar mellan länder. Unionen kräver inte bara att ett medlemsland skall hålla sin ekonomi i något så när skick. Det handlar inte bara om fri handel och möjligheten för medborgarna att röra sig fritt inom unionens gränser. Ett medlemskap förpliktigar politiskt också i andra avseende. Jämförelsen må halta, men se på Förenta nationerna, vår världsorganisation för fred (som för det mesta förknippas med godhet och något slags världslig rättvisa). Visst behövs FN. Men man kan också fundera närmare över de 190 stater vilka vi satt oss med tillsammans i samma båt.
Just Turkiet framstår ju närmast som ett demokratiskt föredöme jämfört med länder som Algeriet, Bahrain, Bangladesh och Buthan, Nordkorea, Cuba, Zimbabwe, Kina, Iran, Libyen eller Saudiarabien. Listan kan göras ännu längre. Många av FN:s medlemsländer också sedan kommunistdiktaturerna fallit i Östeuropa är inte i närheten av att förtjäna titeln demokratier. I bästa fall handlar det om länder som i varierande grad undertrycker mänskliga rättigheter, i värsta fall talar vi om rena skurkstater.
Den Europeiska unionen må lida av en trög beslutsgång och en tung överbyggnad. Dessa dagar när EU förhandlat om sin budget är det också lätt att tro att unionen inte är mer än en dragkamp mellan medlemsländerna. Det är lätt att göra EU till en kamp mellan medlemsländerna, men sanningen är att det handlar om mer än så, till exempel en union för demokrati.

\"I värsta fall talar vi om rena skurkstater.

Mer läsning

Annons