Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upp till kamp

Annons
Strax efter ettiden i går anlände det socialdemokratiska förstamajtåget till Stora torget i Sundsvall. Årets huvudtalare var kommun- och finansmarknadsminister Sven Erik Österberg. Talaren inledde med att utropa första maj som en \"glädjens och samhörighetens dag\", men att det är viktigt att \"manifestera vår avsky mot orättvisor\".
En sak som slår oss som betraktar spektaklet utifrån är hur socialdemokratin, år efter år, demonstrerar för ökad rättvisa i samhället. Gott så, i och för sig. Men det är ju faktiskt socialdemokraterna som har makten, och som har haft makten under en stor del av de senaste hundra åren. I praktiken demonstrerar ni mot er själva och mot den politik ni fört.
Självklart är det väl så att våra politiker aldrig kan slå sig till ro och vara nöjda med hur samhället ser ut, men i grund och botten måste socialdemokraterna mer eller mindre vara tillfreds med hur vårt samhälle är utformat. För de kan väl inte mena att allt de slagits för det senaste seklet har varit förgäves?
Österberg rabblar, en aning självkritiskt, upp ett antal områden som han tycker präglas av orättvisor. Till exempel att kvinnor har lägre löner än män; att integrationen av invandrare har misslyckats och att de diskrimineras på arbetsmarknaden; och att arbetslösheten är för hög. Och vi kan inte annat än hålla med ministern. Den s-märkta politiken har på alla dessa områden misslyckats kapitalt.
Den socialdemokratiska politiken har trots cirka 70 års maktinnehav misslyckats med att skapa jämställdhet och jämlikhet mellan könen och mellan individer födda inom och utanför Sveriges gränser. Och sen så har vi arbetslösheten, den fråga som socialdemokratin brukar säga är deras \"paradgren\". Men är det inte alldeles uppenbart hur Österberg och hans kollegor står handfallna när det kommer till att bekämpa arbetslösheten?
Visst berättade Sven Erik Österberg i går om regeringens förslag till anställningsstöd för de arbetsgivare som anställer långtidsarbetslösa. Men utöver detta så förlitar sig regeringen med stödben på ams-åtgärder och friår för att bekämpa arbetslösheten. Men det är inte mer, utan mindre, av den redan förda politiken som behövs för att komma till bukt med arbetslösheten. Med risk för att verka tjatig, för detta har vi skrivit om många gånger förut, det enda sättet att få ner arbetslösheten är genom ett bättre företagarklimat och fler företag.

Mer läsning

Annons