Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskjuten förhandling

Annons
I torsdags skulle Kroatien ha inlett samtal om medlemskap med EU. Men general Ante Gotovina satte krokben för de kroatiska förhoppningarna. Han står på Haagtribunalens lista över efterlysta krigsförbrytare från inbördeskriget. EU:s främsta krav för en förhandlingsstart var en utlämning av Gotovina. Men så skedde inte och nu är förhandlingarna uppskjutna på obestämd tid.

Det hjälpte inte att den kroatiske premiärministern Ivo Sanader personligen i Bryssel försökte övertyga EU om att man gjort allt för att hitta Gotovina men inte lyckats. EU trodde honom inte. Och det är kanske inte så underligt till för en knapp vecka sedan sattes regelbundet pension in på Gotovinas konto. Överläggningar via ombud lär också nyligen ha skett mellan regeringen och Gotovina för att få honom att överlämna sig frivilligt, men han ska ha vägrat. Kanske är det så att regeringen valt att inte veta exakt var han befinner sig för att slippa lämna över honom, eller att man låtit honom smita iväg till de kroatisk-nationalistiska delarna av grannlandet Bosnien-Hercegovina för att slippa ta ansvar för att han utlämnas?

För den konservativa regeringen Sanader sitter verkligen i en rävsax. Även om Sanader själv främst är pragmatiker är stora delar av hans parti, HDZ, mycket nationalistiskt. Många av dem som röstat på regeringen ser Gotovina inte som en krigsförbrytare utan som den hjälte som 1995 hjälpte till att befria ockuperad mark (i Haag anklagas han för att bära ansvaret för minst 150 civila serbers död i det sammanhanget). De skulle aldrig förlåta Sanader om han skickade Gotovina till Haag. Å andra sidan har Sanader lovat kroaterna att föra in dem i EU, en viktig symbol för att man accepteras av Europa. Redan under självständighetens första år var kroaterna noga med att markera sin tillhörighet till \"det civiliserade Europa\" och inte till \"det bakåtsträvande Balkan\".

Nedgången tros delvis bero på att kroaterna insett att ett EU-medlemskap förutom fördelar, också innebär krav på dem. Men nedgången visar också på ett missnöje med regeringen, som inte uträttat så mycket, särskilt inte för att förbättra landets dåliga ekonomi. Vill det sig illa för Sanader kan han nu tvingas till nyval. EU:s beslut är naturligtvis avsett att skicka signaler till Kroatien, och regionens övriga länder, om att man bara accepterar verkliga rättsstater. Och det gäller i själva verket mer än att skicka efterlysta krigsförbrytare till Haag. Det gäller också att städa upp i de maffialiknande strukturer som krigen skapat och som gör att krigsförbrytare kan hålla sig gömda.

Mer läsning

Annons