Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urvattnad jämställdhet

Annons
En 27 årig skånska kan komma att bli ledargestalt i det nya feministparti som diskuteras, uppger Expressen. Sofia Karlsson som hon heter har tidigare bland annat varit ordförande för Sveriges förenade studentkårer. Sofia Karlsson är för de allra flesta en doldis, och vilka politiska preferenser hon har är ännu oklart. Tanken är att genom en kandidat som Sofia Karlsson får partiet inte samma tydliga vänsterprofil som det skulle ha fått med Gudrun Schyman i spetsen. Självklart är det bra om feministdebatten kan nyanseras istället för att jämställdhet cementeras som en vänsterfråga. Detta då frågan är en angelägenhet för alla, från vänster till höger.

Frågan är bara om det nya partiet kan förmå att bli ett parti som förenar alla jämställdhetsförespråkare? Tillåt oss tvivla. Det är få människor som inte ser jämställdhet mellan könen som något önskvärt. Det är inte målet, utan medlen att nå dit som särskiljer feministerna. Ett parti som försöker omfamna alla jämställdhetsförespråkare riskerar att bli så urvattnat att varken radikalfeminister eller liberalfeminister kommer att stödja partiet.

Hur skall borgerliga feminister kunna samsas i samma parti som feminister av Gudrun Schyman-snitt utan att det politiska resultatet blir snömos? För hur många ställer egentligen upp på den Schymanska analysen av verkligheten? Vem minns inte smått klassiska uttalanden som till exempel: alla män är talibaner eller hennes förslag om den speciella skatten för män? Detta är tillspetsade utspel som bidragit till en olycklig låsning i jämställdhetsdebatten. Ett tilltänkt feministpartis styrka är just Gudrun Schyman. Att hon som person är större än sina idéer. Hennes fel och brister tycks förlåtas utan diskussion, och kritik rinner av henne som vatten på en gås. Att vi talar om en politiker som fifflat med skatten tycks få minnas i dag.

Så för alla som önskar ett jämställt samhälle men som inte önskar mer av vänsterpolitik och detaljreglerande politiker riskerar ett feministparti att snarare att stjälpa än att hjälpa. De borgerliga partierna måste här bli mer tydliga i vad de vill göra för att uppnå ett samhälle med samma villkor för kvinnor och män. Tyvärr undviker nog den borgerliga alliansen medvetet frågan då den skulle kunna påvisa skillnader mellan konservativa och liberala krafter inom oppositionen.

\"det politiska resultatet blir snömos

Mer läsning

Annons