Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utarmad utbildning

Annons
Fusket ökar på Sveriges högskolor. Flest fuskare har ertappats på Södertörns högskola utanför Stockholm, som är en av de få som har satt i system att kontrollera om uppsatser är plagierade. Det finns alltså skäl att misstänka att en hel del fifflande passerar obemärkt förbi på andra högskolor.
I dag tilldelas högskolorna anslag efter det antal poäng studenterna tar. Detta är en princip som varken uppmuntrar högskolorna att avslöja fuskare eller att hålla hög nivå på undervisningen. Den vanligaste formen av fusk är att stjäla texter från internet och presentera som sina egna. med en minimal ansträngning och minimal risk att bli upptäckt får man maximal utdelning.
Självklart är det en minoritet av studenterna som gör en så krass nyttokalkyl. De flesta studerar fortfarande för att lära sig. Men dessvärre finns i dag en ökande andel studenter som studerar vidare eftersom de helt enkelt inte hittar jobb, och då råder ofta minsta motståndets lag.
I det stora perspektivet är fusket ett hot mot svenska utbildningars konkurrenskraft och att ignorera problemet vore på sikt förödande. Principerna för bidragsfördelning i den snabbt expanderande högskolan måste göras om. Målet att hälften av alla elever ska studera på högskola får inte genomföras till varje pris. För om kvaliteten går förlorad i processen blir utbildningen utarmad.

Mer läsning

Annons