Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utnyttja de nästan färdiga

/
  • Sacos Göran Arrius presenterar nu en rapport som visar att det är klokt att vidareutbilda alla de högutbildade som kommer till Sverige.

Annons

Jag tillhör dem som trots nyfascistiska SD:s framgångar, tror att Sverige är ett av de mest toleranta, eller i varje fall minst diskriminerande, länderna i världen. När invandrare inte får jobb, handlar det inte i första hand om diskriminering, utan om att många jobb fördelas inom redan existerande nätverk. Det betyder inte att jag inte ser problemet.

Arbetslösheten bland utlandsfödda är mer än dubbelt så stor som bland svenskfödda. Jag tror bara inte att det i första hand är en fråga om diskriminering. I många fall är det förstås kunskap som saknas. I en del fall krävs det då, om man får tro en rapport från Saco (DN i går), om rätt lite ny kunskap för att invandrare ska få in en fot på arbetsmarknaden, samtidigt som Sverige får tillgång till högutbildad arbetskraft. Genom "validering" av utländska utbildningar och kompletteringar, kan Sverige få en läkare till en tiondel av kostnaden för att utbilda en läkare från grunden i Sverige. Pengaargumentet borde väl i alla fall gå hem hos den del av befolkningen som tror att vi i dag tar emot fler flyktingar än vad vi klarar av. Här handlar det inte minst om att säkra tillgången till arbetskraft.

Saco visar att redan i dag så är var femte akademiker utlandsfödd. Men väldigt många av dem har jobb som inte motsvarar deras utbildningsnivå. I gårdagens SvD Näringsliv beskriver journalisten och krönikören Negra Efendic läget i pessimistiska termer. Hon berättar om en ekonom som gått i tolv år med utan att komma in på arbetsmarknaden. Efendic är pessimistisk även om de politiska förslagen på området. De borgerligas etableringsreform har misslyckats och den nya regeringen vill ta bort etableringslotsarna. Sen då frågar Efendic? Vad ska komma i stället? Utbildning och validering, säger sossarna. Bra, säger jag, börja där. Frågan har inte ett enda svar.

Mer läsning

Annons