Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredarjobb sökes

Annons
Kvällstidningar. Ständigt dessa kvällstidningar. I går kommenterade LO:s inkomstutredare Sven Nelander de svenskar med högst inkomsts löneutveckling de närmaste åren. Han sade till Aftonbladet:
Om inkomstskillnaderna fortsätter att öka i samma takt de närmaste 20 åren och andra länder ligger still, så blir Sverige ett av de länder som har störst skillnader i Europa.
Det är ju sant, men det är ju samtidigt en plattityd. Krävs det inte mer för att bli utredare? Jag kan också kasta ur mig nonsensuttalanden, så jag kanske också kan få bli utredare. Jag har utrett några ämnen här nedan, och är någon av organisationerna intresserade så är det bara att höra av sig till mig.

Regeringskansliet kan anställa mig som välfärdsutredare:
Om Sveriges välfärd blir bättre de närmaste 20 åren och andra länder ligger still, så blir Sverige ett av de länder som har bäst välfärd i Europa.
Eller kanske viktväktarna vill ha mig som korpulensutredare:
Om svenskarna äter mer fett och socker de närmaste 20 åren, och andra länders medborgare låter bli, så kommer svenskarna att bli ett av de folk som är tjockast i Europa.
SMHI, here I come:
Om det snöar mer i Norrland de närmaste 20 åren, samtidigt som det inte snöar i resten av landet, så kommer Norrland att i genomsnitt ha mer snö per år än andra landsdelar.

Sällan har väl uttrycket "har man inget att säga kan man lika gärna hålla tyst" passat bättre. Men om man inte tänker efter och bara slentrianläser Nelanders uttalande så kan man ju få intrycket att löneutvecklingen för de med högst inkomster är sådan att vi snart kommer att vara det mest ekonomiskt ojämlika landet i Europa. Det är ju såklart inte sant, men vad spelar det för roll? För varje människa Sven Nelander lyckas övertyga om att Sverige är på väg att bli kapitalismens högborg i Europa, desto fler kan han kanske övertyga att rösta på sossarna.

Jag förstår att det inte finns utrymme för långa utläggningar om orsakerna till löneutvecklingen och vad den kommer att leda till. Framförallt inte i kvällspressen där texterna ska vara korta och extremt hårt vinklade. Och att nyansera saker och ting brukar väl inte direkt känneteckna kvällspressen. Men något kort uttalande med lite substans borde väl ändå gå att klämma in bland plattityderna?

Mer läsning

Annons